Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

V času priprav na EPK 2025 se rojevajo čudoviti projekti

Med njimi je pravkar zaključen video BORDERLESS avtorja Borisa Nanuta, ki je v sliki in glasbi ujel vso veličino naslova.

Osebni projekt, ki je nastajal kar 4 leta, vključuje nekaj najlepših zgodb naravne in kulturne dediščine obmejnega / brezmejnega prostora, hkrati pa prinaša velik navdih prebivalcem obeh dežel in obeh regijskih središč, Gorice in Nove Gorice, da dokončno odpravimo vse, vidne in nevidne ovire na poti do življenja v čudoviti vsakdanji skupni realnosti. S spoštovanjem zgodovinskih in naravnih danosti, ki nas od nekdaj povezujejo.

Da bi v polnosti doživeli video tudi kot del priprav na dogajanje v letu 2025, Evropsko prestolnico kulture, v »brezmejnem prostoru« povezanih Gorice in Nove Gorice, je avtor predstavitev videa javnosti pospremil s povzetkom vzgibov, ki so ga spodbudili k realizaciji.

»Sem zamejski Slovenec, živim v stari Gorici, govorim oba jezika, slovensko in italijansko, sem slovenske narodnosti in imam italijansko državljanstvo. Po poklicu sem turistični operater.Poklic, kot tudi predvsem dvojezičnost sta mi bila precej v pomoč tudi pri realizaciji tega posnetka, ker mejo od vedno doživljam kot PRAG mojega drugega doma in ne kot limit. To vizijo sem želel podati tudi drugim...

Od vedno imam prijatelje iz obeh držav, tako da se imam za BREZMEJNEGA PO NARAVI... po tisti naravi, ki ne pozna meja, tako kot je videti na mojem posnetku.Prikazati sem hotel, da je povsem naravno na ta način doživljati našo mejo, v mirnem prijateljskem vzdušju.

Naša meja se je nekako "omehčala" že leta 2004, ko je Slovenija vstopila v EU, potem pa še bolj decembra 2007, ko je Slovenija postala tudi država Schengenskega sporazuma. 

Od takrat jo jaz imenujem "BREZMEJNA MEJA".Prav ta "brezmejna meja" je bila ključna za pridobitev naslova EPK, saj je prav brezmejnost obogatitev kulture...Še posebej na področju kulture se je potrebno zavedati, da smo odvisni drug od drugega in da je treba skupaj korakati v prihodnost. Ne samo v letu 2025, temveč vedno.

Poleg tega mirovnega sporočila je video tudi turistično/promocijski posnetek  čezmejnega ozemlja, s katerim lahko ljudi, ki ne živijo tu, navdušimo za obisk že pred letom 2025.

Idejo za scenarij tega posnetka sem imel že leta 2017, ko sem bil naključno priča nenavadnega naravnega prizora. Bilo je 9. oktobra 2017. Ta datum je nekako zapisan v zamejski zgodovini, ker je bilo takrat prvo srečanje občinskih svetnikov obeh držav. (https://euro-go.eu/sl/notizie-ed-eventi/news/incontro-transfrontaliero-dei-consiglieri-comunali-di-gorizia-nova-gorica-%C5%A1empeter-vrtojba/)

Točno ta dan, prav med potekom te čezmejne seje, se je na nebu prikazala "čezmejna mavrica": polovica v Italiji in polovica v Sloveniji. Nisem mogel verjeti svojim očem. Pojav sem fotografiral in sklenil, da ga bom pokazal javnosti. Ker sem potreboval še druge podobne čezmejne prizore, sem od takrat naprej začel planirati »timelapse« (fotografijo v časovnih presledkih). Vsi prizori, ki so v posnetku, so naravni. Nič ni bilo dodano, skratka samo to, kar je ujel moj objektiv...

27 julija 2018 je bil drugi nepozabni dan, ker je bil napovedan LUNIN MRK. Poiskal sem točko, kjer so moje noge stale v Italiji, predmet fotografije stolp oz. Pomnik miru na Cerju pa v Sloveniji. Luna v ozadju pa nima narodnosti...

V naslednjem nočnem prizoru je vidna zvezda repatica "Neowise", ki je na nebu lebdela julija 2020. Izračunal sem točko, kjer bi poleg zvezde repatice, hkrati v kader ujel goriški grad v Italiji in zvonik na slovenski Sveti Gori...

Že iz teh oddaljenih datumov je razumeti, da tak projekt ne nastane čez noč. Potrebno je veliko potrpljenja, načrtovanja in vztrajnosti. Upam, da bo ta trud koristen za promocijo našega ozemlja, v katerega sem osebno dobesedno zaljubljen. Imam se za izredno srečnega, da sem se rodil na tej zemlji, in upam, da je tudi ta ljubezen nekako vidna na platnu, ne samo v zadnji sceni...

Novoporočenca sta pravi brezmejni par, saj je Tjaša doma iz stare Gorice, Jan pa iz Kopra in sta resnično postala mož in žena pred nekaj leti. Javno se jima zahvaljujem, da sta mi dovolila snemati in vključiti posnetek.

Glasbo za video je sestavil MANUEL FIGHELI, goriški glasbenik ter skladatelj. Znal je ustvariti  melodijo, ki spremlja vse posnetke in ključno pripomore k doživetju sporočila. Njemu se še enkrat javno zahvaljujem za odlično delo.«

Mi pa se v imenu vseh deležnikov zahvaljujemo Borisu Nanutu, da lahko s tako čudovito popotnico nadaljujemo projekte sodelovanja in brezmejnega povezovanja prostora, ki kot luna, oblaki, zvezde, mavrica, voda in ljubezen ne poznajo meja!

Vabljeni k ogledu videa BORDERLESS GORIZIA – NOVA GORICA 2025, ki je zaščiteno avtorsko delo in je namenjen izključno uporabi za promocijo turizma in EPK 2025! (https://vimeo.com/621484445) 

mag. Ariana B. Suhadolnik,
Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi