Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Utrinki s krajevnega praznika v Biljah

Začetek septembra je vsako leto v Biljah posvečen spominu odhoda prvih mladeničev v partizane. V ta namen se v kraju že vrsto let organizira krajevni praznik in pohod po Biljenskih gričih, ki pa je letos žal odpadel, saj je trenutno stanje v zvezi z epidemijo vse prej kot enostavno glede prirejanja takšnih in drugačnih dogodkov.
Letos smo se razveselili le dela praznika, ki se je 10. septembra pričel s kulturnim programom. Povezovala ga je Suzana Černe. Tu naj omenimo tudi mladega harmonikarja Timoteja Vončino, saj nam je z glasbo polepšal druženje.

 

Župan naše občine Mauricij Humar je vsem krajanom izrazil čestitke ob prazniku, delegacija krajevnega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je odnesla venec k spomeniku padlih borcev. Njim v čast je sledila minuta molka.


Dobre strani korone za prebivalce Bilj

Predsednik KS Bilje Jernej Tomsič nas je seznanil, da se je z odpovedjo lanskoletnemu slavju in s pravočasno prerazporeditvijo sredstev v kraju izpeljalo kar nekaj projektov, kot so: že dolgo načrtovana novoletna okrasitev vasi, obnova dotrajanega odra v mali dvorani ter postavitev telovadne kletke s pripadajočimi orodji za dvorano. V sodelovanju z občino je v pripravi projekt rekonstrukcije kotlovnice v Domu krajanov (obstoječi kotel na kurilno olje bo zamenjala toplotna črpalka).

Gospod Tomsič je poudaril, da nam virus le ni prinesel samo slabo, saj je opaziti, da so na novo oživeli zapuščeni kotički ob Vipavi, med polji in griči gre opaziti vse več sprehajalcev; skratka, da nas je situacija v nekem smislu povezala in da upa, da bo tako tudi v prihodnje.

 

Vas Bilje že leta 1200

Zgodovinarka Nataša Nemec je omenila, da se Bilje kot kraj prvič omenjajo okoli leta 1200 v seznamu posesti goriških grofov. Prisotne je seznanila z zgodovino Bilj in z njo povezanimi imeni zaselkov v kraju samem: Pristava, Škorjavca, Rusa pot, Dolnji konec, Križ Cijan, Palma, Vas, Frnaža, Britof, Laz, Javnik, Počivale, Marogovnik, Margetenca.

Sledilo je povabilo k ogledu razstave Društva keramikov Bilje, ki mu je izziv pod vodstvom mentorice Marinke Kverh predstavljala upodobitev čim popolnejše krogle. Njihovi izdelki so kot vedno navdušili, saj so edinstveni in neponovljivi kot stvaritelji sami.

 

 

Krajevna skupnost nam je v sodelovanju z umetniškim kolektivom Fotogank omogočila brezplačno fotografiranje za dokumente, zvečer pa se je za dvorano odvijala projekcija njihovih kreacij.

Večer se je nadaljeval v ritmih skupine Itch, katere pevec prihaja iz Bilj, ostali njeni člani pa iz okoliških vasi. Tisti, ki smo bili tam, smo v dogajanju uživali. Res pa je, da je udeležba bila skromna; verjetno je temu botrovala trenutna situacija.

 

Tanja Čermelj

Foto: Irena Brilj in Jernej Tomsič

Oglejte si tudi