Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

ZBIRKA 1. SVETOVNE VOJNE OPATJE SELO

Pred dobrimi sto leti je v naših krajih divjala 1. svetovna vojne, spopad med Avstro-Ogrsko monarhijo in kraljevino Italijo v okviru soške fronte. Prebivalci so morali v begunstvo, vasi so se spremenile v kup ruševin, pokrajina je izmučena od tisočev granat in preprežena s strelskimi jarki in kavernami dočakala konec vojne. Za odhajajočo vojsko je ostalo na kupe vojaške opreme, osebnih predmetov vojakov, bojnih sredstev ter drugega materiala.  Prav vse to je mogoče videti v zbirki 1. svetovne vojne v Opatjem selu. Zanimiva je tudi rekonstrukcija vojaške barake iz prve svetovne vojne, ki obiskovalcu nazorno prikazuje vojaško življenje na fronti. Zbirko dopolnjujejo originalne fotografije prostora iz časa bojev na soški fronti.

Turistično društvo Cerje je v letu 2017 pridobilo v najem prostore garaže župnišča v Opatjem selu. S pomočjo Občine Miren-Kostanjevica, donatorjev in prostovoljnega dela članov društva  smo prostore obnovili za potrebo zbirke.

Otvoritvena slovesnost je bila v soboto 26. oktobra 2019, katere se je udeležilo lepo število ljudi. Zbrane je najprej pozdravil predsednik Turističnega društva Cerje Konrada Marušiča, ki je opisal faze ureditve muzeja in pomen pridobitve muzeja za sam kraj in destinacijo MirenKras, sledil je nagovor župana Občine Mirem-Kostanjevica Mavricija Humarja, ki je z veseljem sprejel novo pridobitev v občini, ki se odlično vklaplja v Poti miru od Alp do Jadrana. Osrednji govor je pripadel Mitji Jurnu, dolgoletnemu raziskovalcu soške fronte, predvsem kraškega bojišča, ki je nazorno opisal boje v okolici Opatjega sela pred dobrimi sto leti. V kulturnem programu je sodeloval  domači moški pevski zbor Kras in člani Turističnega društva Cerje ter vojaki oblečeni v avstro-ogrske uniforme.

Turistično društvo Cerje se zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli prispevali pri postavitvi zbirke 1. svetovne vojne v Opatjem selu

Razstavljene predmete v zbirki so prispevali Elvis Marvin, Marko Semolič in Juljan Piščanec. Ogled je možen po predhodni najavi na tel. 041 820 509, 031 477 412 ali po e-pošti: info@tdcerje.si.

 

Konrad Marušič

TD CERJE

 

Fotografije: Dominik Bizjak - Dinko

Oglejte si tudi