V sredo 30. marca 2022 so destinacijo Miren Kras obiskali italijanski blogerji in vplivneži, ki upravljajo spletne strani, Instagram in Facebook profile, s tematikama gastronomije in potovanj.
Promocijski dogodek v organizaciji MGM Media Optima, Best Press Story, je bil namenjen predstavitvi kulinarične ponudbe Miren Krasa v kombinaciji z aktivnimi doživetji.
Na turo »Krasna kuhnja na e-kolesu« so se v spremstvu Nike Leban iz Turizma Miren-Kostanjevica podali Sara Caufield (blog Mille avventure), A Gipsy in The Kitchen, Simonetta di Zanutto (blog Ritagli di Viaggio), Marzia Balza in Rowena Dumlao Giardina (food, wine and travel writer).
Goste je v Gostilni Makorič prva sprejela Darja Makorič in jim ob bogatem zajtrku predstavila zgodbo gostilne, trajnostne pristope in zavezo gostincev pod znamko »Krasna kuhnja«, okušali so pristnost lokalnih dobrot, poleg domačega narezka in sveže pečenega kruha, tudi domače marmelade, štruklje in pecivo ob spremljavi domačega jabolčnega soka kmetije Majcen in avtohtonega terana.
Na električnih kolesih ponudnika Rock Velo so se nato odpravili do Galerije Oskar Kogoj Nature Design. Hčerki industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja, Katjuša in Nataša, sta gostom predstavili njegovo življenje, delo in brezčasne umetnine ter jih popeljali na ogled zbirke najbolj znanih del. Ob zaključku sta novinarjem podarili energetske priponke Čisto srce.
Sledil je vzpon na Cerje, ki se je na e-kolesih izkazal za nezahtevno in zabavno izkušnjo tudi za manj izkušene kolesarje. Z zagonom so poganjali pedala in uživali v čudovitih razgledih, vmes pa prisluhnili zgodbam destinacije Miren Krasa in zanimivostim Mirenskega Gradu, območja Nature 2000, suhogradnih kraških zidov pod zaščito Unesca, projektu Drevo za Cerje.
Obiskali so Pomnik miru in si ogledali avlo z brižinskimi spomeniki, očarala jih je zgodba Španzljevih slik in stopnice Jasmine Rojc. Kljub oblačnemu dnevu so bili navdušeni nad razgledi. Opazili in pohvalili so trajnostni pristop destinacije in našo ekološko naravnanost ter odlično sodelovanje med ponudniki.
S kolesi so se nato podali proti Opatjemu selu in na poti z zanimanjem opazovali arhitekturo starih hiš, značilne suhozidne zidove in prebujajočo se naravo. Turo so zaključili s kosilom v Gostilni Štirna kjer sta jim Jasmina in Jurij Golob postregla lokalne dobrote – domači narezek, odlično focaccio, polento s pršutom v teranovi omaki, pisane njoke z regratom in jabolčno krostato, zraven pa nepogrešljiv kraški teran.
Dobre volje niso zmotile niti drobne kapljice dežja v zadnjem delu popotovanja, navdušeni nad Miren Krasom in preostalo Slovenijo so se s poslovili z obljubo, da bodo avtentično izkušnjo delili z zvestimi bralci, iskalci pristnih okusov in butičnih doživetij, prepričani, da bo pot v našo čudovito deželo zagotovo pripeljala številne med njimi!
Turizem Miren-Kostanjevica




