Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

ŠTUDIJSKA TURA IN OGLED DOBRIH PRAKS V BOHINJU

Javni zavod za turizem in kulturo Miren Kras vsako leto organizira letno srečanje deležnikov v sklopu katerega predstavi delo in aktivnosti zavoda ter obisk in realizacijo destinacije v preteklem letu. Namen letnih srečanj je tudi seznanitev deležnikov v turizmu z aktualnimi letnimi vsebinami in projekti, ki se pripravljajo za tekoče leto ter seveda je srečanje namenjeno tudi izmenjavi mnenj, pobud in izkušenj turističnih ponudnikov na terenu, z namenom izboljšanja turistične infrastrukture, ponudbe in ostalih storitev za goste, ki prihajajo.

V letošnjem letu smo se odločili združiti dobro s koristnim in smo letno srečanje organizirali v obliki študijske ture z ogledom primerov dobrih praks v eni izmed najbolj trajnostnih in zelenih destinacij v Sloveniji – Bohinju.

V torek 11. aprila se je tako delegacija, ki je štela 23 predstavnikov odpravila na raziskovanje Bohinja. Odločili smo se za zeleno noto potovanja in izbrali prevoz z vlakom in Nove Gorice do Bohinjske Bistrice, tam nas je pričakala predstavnica Turizma Bohinj Barbara Rozman in na pospremila do naše prve točke turistično informacijskega centra Bohinj (Stara Fužina), kjer so nas predstavnice Društva kmečkih žena najprej sprejele in pogostile pravim Bohinjskih zajtrkom. Predstavile so nam tradicionalne sestavine in njihovo sodelovanje z lokalnimi kmeti in proizvajalci ter kulinarične delavnice: Kuhajmo po bohinjsko, ki jih izvajajo za turiste.

Sledil je obisk Turistično informacijskega centra, kjer so nas sprejeli in pozdravili župan Občine Bohinj Jože Sodja ter direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Predstavili so nam razvoj in vizijo turizma ter izzive s katerimi se soočajo. Velik poudarek je bil pri spoznavanju vzpostavitve daljinske pohodniške poti Julijana trail – kot primer dobre prakse tudi za vzpostavitev načrtovane poti Zeleno srce Krasa, ki bo povezala v požaru prizadete slovenske in italijanske občine v skupen turistični produkt.

Seznanili pa smo se tudi s konceptom 5* doživetja: Melodije Gozda, ki je bil v letu 2022 nagrajen in uvrščen med Slovenia Unique Experience.

Naš obisk smo nadaljevali z ogledom Hotela Bohinj, ki je bil zasnovan z veliko mero občutka do okolja, dediščine in destinacije v kateri se nahaja. Ogledali smo si sobe, konferenčno dvorano, vinski bar ter wellnes ter si privoščili tudi odmor za kosilo.

Popoldanski del dneva smo namenili vožnji z ladjico po Bohinjskem jezeru od Ribičevega laza pa vse do Ukanca, kjer smo se ustavili in si ogledali še primer Apartmajev Alpik, kateri nosijo znamko Green key in so bili v celoti zelo trajnostno opremljeni – z lesenim pohištvom lokalnega proizvajalca.

Kot zaključek dneva, smo se iz teoretičnega poznavanja poti Julijana preselili tudi v praktično preizkušanje – v spremstvu lokalnega vodnika Martina Šolarja, smo prehodili dober del ene izmed etap Julijane (Ribičev Laz – Bohinjska Bistrica) in se tako seznanili z njenim potekom tudi na terenu.

V večernih urah smo polni prijetnih vtisov in gostoljubnosti, ki smo je bili deležni vračali nazaj na Primorsko.

  

Oglejte si tudi