Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

JUTRI
13°C
-2°C
PET.
13°C
3°C
Deli
2886

Študenti prof. OSKARJA KOGOJA z zaključnimi izdelki presegli pričakovanja

V sredo, 18. junija, se je v slavnostni avli Dvorca Lanthieri v Vipavi odvila predstavitev izdelkov, nastalih v okviru predmeta Oblikovanje Natura Design 2019, ki ga od leta 2005 kot redni profesor podiplomskega študija na Univerzi v Novi Gorici poučuje Oskar Kogoj.

Devet študentov Poslovno-tehniške fakultete (Gospodarski inženiring, 2. stopnje), Andi Jamšek, Luka Jerončič, Blaž Bajec, Matjaž Martelanc, Lev Sosič, Sanja Ćorda, Vojko Hvala, Jure Milanovič in Andreja Petrič,  je javnosti predstavilo 7 novih izdelkov industrijskega designa, ki so navdušili prisotne in navdali s ponosom vidno ganjenega profesorja.

 

V uvodnem nagovoru je dekanija Univerze v Novi Gorici prof. dr. Tanja Urbančič poudarila razloge za uspešno dolgoletno sodelovanje z industrijskim oblikovalcem, umetnikom in akademikom, Oskarjem Kogojem. Med slednjimi je poleg strokovnega znanja, širine, odnosa do narave, spoštovanja zapuščine prednikov, izpostavila njegovo spretnost predajanja znanja študentom na način, ki za vselej spreminja njihove poglede na svet.

 

To se je odrazilo tudi v osebnih predstavitvah izdelkov, ki poleg uporabne vrednosti, vključujejo motive starih kultur in dragocene naravne materiale ter poleg dekorativne note premorejo tudi izjemno energetsko vrednost.

 

Kot pravi Oskar Kogoj: »Oblika je energija in energija zdravi.« Pomembno je v kakšnem okolju živimo, kakšne predmete uporabljamo, kakšen odnos imamo do materialne in nematerialne substance, ki nas obdaja.  Če razumemo naravo in njeno moč, moč oblik, energije in vibracij, lahko slednje izkoristimo za naše boljše, bolj zdravo in bolj srečno življenje.

 

Lesena ročica avtomobilskega menjalnika, piramida za shranjevanje hrane ali dragih predmetov, nož s posebno gravuro in nož z dodanim energetskim prahom, ojačevalec za slušalke v ohišju oreha, stenska ura na repliki najstarejšega lesenega kolesa in čajnik z odtisi prastarih civilizacij, ki so nastali ob pomoči asistenta Tomija Špacapana, so  že osrečili mentorja, akad. prof. Oskarja Kogoja in vse prisotne na zaključni prireditvi. Svoj pravi namen pa bodo izpolnili ob konkretni uporabi.

 

Čestitke vsem študentom, ki so predmet NATURA DESIGN 2019 zaključili z odliko.

Pohvala gre tudi Univerzi v Novi Gorici za izbrane učne pristope, ki poleg teorije vključujejo tudi veliko praktičnega znanja.

 

 

Pripravila: Ariana B. Suhadolnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi