Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

OBISK G. CARLOSA PALME V OKVIRU PROJEKTA LIVING PEACE INTERNATIONAL

Naša šola sodeluje v projektu Living Peace International (LPI). Začetnik mednarodnega projekta je g. Carlos Palma, rojen v Urugvaju. V zadnjih letih potuje po svetu in poskuša med mladimi širiti željo pa aktivnem državljanstvu in mirovni vzgoji, prizadeva si okrepiti zavezanost vseh ljudi za življenje v miru, da bi tako skupaj zgradili mrežo miru, ki bi »ovila« Zemljo. Spodbujati želi prosocialno vedenje posameznika in družbe, krepiti medsebojno spoštovanje kljub različnosti, zavzema se za medkulturni dialog. V prejšnjem tednu se je g. Carlos Palma mudil tudi v Sloveniji. In ne samo to. V ponedeljek, 16. januarja 2024, je v dopoldanskem času obiskal Gimnazijo Nova Gorica, nato pa še našo šolo, Osnovno šolo Miren. Posebno pozornost je izkazal  učencem 2. razreda in pohvalil njihovo razredno kocko lepih navad, ki jo vidi kot priložnost v krepitvi vzgoje za mir. G. Palma jo je v razredu fotografiral in že v večernih urah je preko njegove platforme (mednarodna mreža LPI) kocka zaokrožila po svetu.

Popoldan je bilo na Cerju pod okriljem Zavoda RS za šolstvo Območna enota Nova Gorica organizirano srečanje šolskih timov, ki sodelujejo v projektu Living Peace International in v razvojni nalogi Varno in spodbudno učno okolje. G. Carlos Palma se nas je dotaknil z doživeto predstavitvijo svojih izkušenj, namena in dejavnosti v projektu LPI ter povabilom za vključitev slovenskih šol v ta zanimiv mednarodni projekt. V španščini ga je pozdravila učiteljica Katarina Čotar, spregovorile so še ga. Petra Vončina, ena od pobudnikov, ki so projekt pripeljali v Slovenijo, ga. Mariza Škvarč, predstojnica Zavoda za šolstvo, ga. Suzana Černe, podžupanja občine Miren – Kostanjevica in ga. Ariana Durnik, direktorica Javnega zavoda za turizem in kulturo Miren Kras. Slednja je poudarila, da se veseli ideje, da bi »kocka miru«, dobila svoje mesto v naravnem okolju na Cerju.

Šole so na tržnici idej predstavile delo oz. aktivnosti z učenci v razredih in njihove končne izdelke ter prikazale, kaj na temo mirovne vzgoje na vaših šolah že delamo. G. Palma je bil iskreno navdušen nad našimi idejami.

Veseli smo, da se je mreža Living Peace International razširila v Slovenijo, še bolj pa, da je prišla do nas, v Miren. 

Zapisala: Lučana Petrovčič

ZGODBA
Projekt se je začel leta 2012 v Egiptu po zaslugi Carlosa Palme, urugvajskega učitelja, ki je zaradi 25 let izkušenj z vojnami in konflikti na Bližnjem vzhodu želel najti konkreten odgovor na hrepenenje po miru. Zato je predlagal svojim učencem, naj začnejo vsak dan metati »kocko miru«. Razpoloženje v njegovem razredu se je izboljšalo: otroci so si začeli pomagati, se med seboj spoštovati … in pozitivna šolska klima je izboljšala učno izkušnjo vseh. Kmalu zatem je celotna šola začela uporabljati tako »kocko miru«. S »kocko miru« se je Living Peace začel in od takrat vztrajno rasel zahvaljujoč ustvarjalnemu prispevku vseh ljudi, ki so se mu pridružili in postali aktivni člani. Danes je več kot 1700 šol in skupin, ki sodelujejo pri tem projektu, in več kot milijon otrok, mladih in odraslih s petih celin.

Več o delu, njegovih prizadevanjih za mir v svetu, nagradah, priznanjih, diplomah, dosežkih … g. Carlosa Palme si lahko preberete na spodnji povezavi: https://thevisioneers.ca/connect/carlos-dario-palma-lema


Oglejte si tudi