Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

LETALSKI MODELARSKI KLUB MIREN PRAZNUJE 10 LET

 
Pričetek aktivnosti kluba sega v leto 2005, ko so se njegovi člani prvič zbrali v prostorih Osnovne šole Miren, takoj po uradni ustanovitvi. V prvem letu se je na krožku zbralo kar 22 otrok! Po enem letu na žalost ni bilo več mogoče uporabljati šolskih prostorov in je bilo potrebno poiskati nove. Selili so se na različne kraje, nekaj časa so imeli provizorično delavnico celo v starem kulturnem domu v Mirnu. Tam so bili vse do rušenja, ko so se morali ponovno obrniti na občino za dodelitev drugega mesta. Našli so ga v prostorih stare trgovine v Temnici, vendar je bilo delovanje kluba zaradi oddaljenosti od Mirna precej oteženo. Nazadnje jim je prek predsednika krajevne skupnosti Miren le uspelo zopet pridobiti dovoljenje za uporabo tehnične učilnice na šoli, kjer so se, ob začetku letošnjega šolskega leta, ponovno vzpostavile dejavnosti. Tako se vsako sredo, v popoldanskih urah, na krožku zbira 10 otrok in mladih, ki se učijo konstrukcije lastnih letalskih modelov.

Znanje seveda pridobijo postopoma, z izdelavo različno zahtevnih tipov letal. Prvi se imenuje »račka« in je zelo enostaven, njegova krila so ravne ploskve. Model »bomber«, ki mu sledi, ima že krila, ki so po širini izbočena, čemur pravimo, da ima krilo profil. Tako lahko dobi začetnik občutek za to kakšno obliko mora imeti krilo, da letalo dobro leti. Zadnja stopnja modela, ki ga imenujejo kar »racman«, ima že krila z ogrodjem in se ga lahko povleče v zrak z vrvico, tako kot tekmovalna letala. Prav ta predstavljajo naslednjo stopnjo v izdelavi letalskih modelov za vse tiste, ki jih je modelarstvo navdušilo in bi se radi z njim še naprej ukvarjali. Tekmovalni modeli lahko dosežejo tudi več kot 100 metrov višine in izkušenemu tekmovalcu lahko uspe obdržati letalo do 5 minut v zraku! Njihova gradnja je seveda bolj zahtevna in je zanjo potrebno uporabiti bolj trpežne materiale. Kljub težavnosti so se člani kluba odločili za gradnjo novega tekmovalnega letala, ki je prav sedaj v fazi projektiranja. Imelo bo daljša krila za daljši čas letenja in se bo pridružilo dvema že obstoječima modeloma, s katerima se LMK Miren udeležuje vseh vrst tekmovanj.

Na tem področju so bili v letu 2015 prav tako aktivni, saj so v novembru na vipavskem letališču organizirali zadnjo iz cikla tekem za državni pokal. Te potekajo spomladi in jeseni po celi Sloveniji v kategorijah: mladinci do 18 let z letali, ki imajo razpon kril do 1,5 metra in odrasli z razponom največ do 2,5 metrov. Po koncu tekme so se za vse tekmovalce seštele dosežene točke in sledila je še podelitev pokalov ter medalj. Teden kasneje so se udeležili še tekmovanja za državno prvenstvo.

Kljub omejenim sredstvom, ki jih ima klub na razpolago, in neprestanemu iskanju dovolj velikih travnikov, na katerih bi lahko člani trenirali za tekmovanja, je njihova volja do letenja neumorna. V teh letih so premagali marsikatero oviro in že načrtujejo dogotke za prihodnost kot je npr. obisk tovarne letal Pipistrel. V klub so vedno dobrodošli novi člani, otroke in mlade lahko spremlja tudi kateri od staršev ali starih staršev, če imajo čas. Ob pomoči staršev se lahko otroci ukvarjajo z modelarstvom tudi doma in izven urnika v šoli ter se še bolje seznanijo s to zvrstjo tehnične kulture.

Avtorji: Andrej Brešan, Simon Beltram, Klavdij Beltram

Oglejte si tudi