Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
10°C
SOB.
22°C
10°C
Oceni objavo

Še en uspešen Kostanjski pust

Da vam povem zgodbo... zgodbo o Kostanjskem pustu 2024.

Že lansko leto smo v organizacijskem odboru bili bitko, kje naj pripravimo pustovanje. Mladina je hotela šotor, tisti iz starejših generacij z nostalgičnimi spomini na Kostanjski pust v dvorani pa so bili tej ideji nekoliko manj naklonjeni. Poleg tega je bil velik problem, kdo bi šotor sploh plačal? Tako se je lanski pust odvijal v dvorani, a smo kaj kmalu sami ugotovili, da je bila le-ta premajhna, predvsem pa po nekaterih kriterijih tudi neprimerna. Tako smo sklenili – naslednje leto šotor.

 

Kako do šotora?

Z namenom prirediti dobro pustovanje smo letos z načrtovanjem začeli prej. Prvi sestanek smo sklicali že v novembru in ponovno se je pojavila ista dilema – dvorana ali šotor. A tokrat o tem ni odločala le volja, temveč predvsem finance. »Gremo v lov na sponzorje«, smo si rekli. Med tem pridobimo nekaj ponudb o najemu šotora, a ob pogledu na visoke štirimestne številke so se nam na upi o šotoru kaj kmalu ugasnili. Počutili smo se nemočne. Preigravali smo variante, iskali možnosti. Kmalu je ob vsem besedičenju prišlo še do razkola med samimi pustarji. Pa si človek reče:»Pa ja se ne bomo zaradi enega pusta skregali?!«

Ko bi nekdo nad vsem skupaj že najraje obupal, odpovedal dogodek in šel drugam, se drugi predrami in povleče stvar naprej. Prišle so nove donacije sponzorjev in zazdelo se je, da nam lahko uspe. Nekaj je prispevala tudi sama krajevna skupnost. Gremo naprej, ne predamo se do konca. Dogodek je zunaj, treba je delati na tem, da se izpelje. In to dobro.

Kljub zgodnjemu začetku smo bili tako z vsemi dilemami spet pozni, a na koncu se je vse uredilo. V torek pred pustom so mladi in stari združili moči in skupaj postavili šotor (tako smo ga lahko dobili ceneje), sledilo je okraševanje in končno finale – sobotni pust.

 

Razigrana sobota

Kljub predhodni nejevolji se v soboto vse pozabi. Pustno rajanje po vasi kljub muhastemu vremenu poteka burno, pustarjev se nabere kar veliko. Vsak obrede tistih nekaj svojih zastavljenih hiš, a vsi skupaj zmoremo do konca. Po okusni večerji izpod rok domačih žena se tako letos odpravimo proti igrišču v šotor. Bend je že na odru – letos ansambel Direkt, obiskovalci se nabirajo. Lahko bi rekli, da je številčen obisk še presegel pričakovanja. Vsi plešejo, se potegujejo za nagrade in se veselijo do zgodnjih jutranjih ur.

 

Veseli smo, da nam je uspelo. Ko podeljujem nagrade na odru in se ozrem nad polnim šotorom, me spet prešine tista misel – kako nikoli ne smeš obupati.

Hvaležni prav za vsakega, ki je pripomogel k izvedbi, za sponzorje z donacijami, za mladino z vztrajnostjo ter starejše z nepogrešljivo pomočjo. Zavedati se moramo, da potrebujemo en drugega in da skupaj lahko ustvarimo veliko.

 

Lara Umek, ŠKTD Fajti Hrib

Foto: Aleks Mrak

Dobitniki nagrad

Skupinske maske

1. mesto: Radička Vojščica

2. mesto: Poker face Kostanjevica

3. mesto: Sela fest

 

Posamezne maske

1. mesto: Sara Krampuž

2. mesto: Potapljači

3. mesto: Banane (Skopo)

 

Foto: Aleks Mrak, ŠKTD Fajti Hrib

Oglejte si tudi