Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

PRVI MEDNARODNI »KRAS GRAVEL RACE« IZVEDEN Z ODLIKO

Med petkom 14. 10. in nedeljo 16. 10. 2022 je Cerje obiskalo nekaj sto domačih in tujih kolesarjev, ki so se udeležili odlično organiziranega športnega dogodka.

Društvo DEŠ FLEŠ iz Vrtojbe, z dolgoletnimi izkušnjami na področju mednarodnih kolesarskih dirk,  se je letos prvič odločilo pripraviti posebno prireditev na Krasu.

Udeležba preko 200 kolesarjev iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške je potrdila veliko zanimanje za novo obliko rekreativnega merjenja moči in znanja pri upravljanju koles na asfaltnih in makadamskih poteh s pomočjo navigacijskih naprav ali predpripravljenih zemljevidov, pri čemer uspešnost dokazuje čas prihoda v cilj in GPS zapis opravljene vožnje.

DVE TRASI GRAVEL KRAS dirke RAZLIČNIH ZAHTEVNOSTI V DOLŽINAH 100 KM IN 54 KM PO NAJLEPŠIH KRAŠKIH MAKADAMIH

Posebnost GRAVEL KRAS RACE je organizacija dirke brez vmesnih postaj, brez spremstva in brez  zunanje pomoči.

Daljša, zahtevnejša trasa je bila primerna za bolje pripravljene kolesarje in je imela skupno 1.450 m vzponov.

Manj zahtevna trasa je bila primerna za rekreativce, dovoljena je bila tudi vožnja z ELEKTRIČNIMI KOLESI.

Na posamezne dirke se je prijavilo različno število tekmovalcev: Gravel LONG 55 moških in 1 ženska, MTB long 36 moških in 1 ženska, Gravel in MTB SHORT 97 moških in 19 žensk, E-bike short pa 12 moških in 2 ženski.

Vsi so v petek ob prijavi ali v soboto pred dogodkom prejeli GPS datoteke s točnim zapisom poti in se iz starta, ki je potekal pred Pomnikom miru na Cerju v soboto ob 9.30 podali na pot brez redarjev ali označb trase.

PRAVILA ZA UDELEŽENCE

Vsak, ki je prekolesaril pot po GPX trasi je postal »finisher«. Najhitrejši, ki so tudi z GPS sledjo dokazali prevoženost poti, so prejeli nagrade.

Organizator je določil maksimalni čas prihoda v cilj, ki je za krajšo, 54 km pot znašal 6:30 ure, za daljšo, 100 kilometrsko traso pa 7 ur.

V odmerjenem časovnem razponu so na cilj prispeli vsi tekmovalci. Predstavnik DEŠ FLEŠ-A, Primož Gulin, in direktorica Zavoda Miren Kras, mag. Ariana B. Suhadolnik, sta najboljšim v posamezni kategoriji podelila nagrade, ki so jih prispevali sponzorji, med njimi tudi steklenico kraškega terana v imenu Občine Miren – Kostanjevica.

DONACIJA projektu SKUPAJ ZA KRAS v višini 1.060 EUR

Celotno dogajanje je bilo obarvano z močno noto dobrodelnosti. Organizator je že ob najavi dogodka udeležence seznanil z okoliščinami dirke: kolesarjenje na območju ene največjih naravnih katastrof v zgodovini Slovenije – požara, ki je uničil preko 3.600 hektarjev površin na goriškem in delno komenskem Krasu in napovedal prispevek 5 EUR donacije od sleherne prijavnine za podporo ponovni ozelenitvi pogorišča.

212 tekmovalce je zbralo 1.060 EUR, ki bodo nakazani Fundacijo Vrabček upanja za zagon projekta Zeleno srce Krasa.

Velika srčnost udeležencev je bila poplačana s čudovitim vremenom in odlično organizacijo, za kar gre zahvala in pohvala Društvu Deš Fleš. Tudi sami navdušeni nad potencialom Krasa za razvoj kolesarskega turizma, so obljubili naslednjo predstavo že v letu 2023.

V nedeljo 16. 10. 2022 se je na istem startnem izhodišču, pred Pomnikom miru na Cerju odvil tudi tradicionalni mednarodni KRAS KROS v organizaciji Boruta Klančiča, ki se ga je udeležilo 92 tekmovalcev. Navdušeni nad startno-ciljno lokacijo, še bolj pa nad odličnimi pogoji (vreme in tekaška trasa), so tekmo pohvalili kot eno lepših v letu.

Oba dogodka pomembno prispevata k prepoznavnosti  Krasa in Miren Krasa, kot destinacije, ki zaradi ugodnih klimatskih pogojev ponuja možnosti aktivnega preživljanja prostega časa kolesarjem, tekačem, pohodnikom in ljubiteljem drugih športov (ježa, padalstvo, jamarstvo) vse dni v letu.

Turizem Miren – Kostanjevica

Foto: Bogdan Čučič

Oglejte si tudi