Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Prvi blagoslov oljk in oljčnih vejic na Lokvici

Na cvetno nedeljo se začenja neposredna priprava na veliko noč. Na ta dan po katoliških cerkvah poteka blagoslov vejic oljk in drugega zelenja, ki ga pogosto povežejo v butare.

V nedeljo, 2. 4. 2023, je Turistično – oljkarsko društvo 1. SVIT Kras, na pobudo člana Radovana Siliča, prvič organiziralo blagoslov oljk in oljčnih vejic pri stari oljki na Lokvici. Lokacija ni bila izbrana naključno, dobrih 10 hektarjev površin med Lokvico in Cerjem namreč že pokrivajo oljčniki. Kakovost oljčnega olja pionirjev, ki so prva drevesa posadili pred dobrimi 20-imi leti, so odlična spodbuda novim kmetovalcem in prava popotnica razvoju turizma v destinaciji Miren Kras.

Z zvokom trobente, na katero je zaigral Filip Silič, se je ob 16. uri začel program s pozdravnim nagovorom predsednika društva Davorina Marušiča in predstavitvijo zgodovine in razvoja oljkarstva na širšem področju Goriške in na Lokvici s strani zgodovinarja dr. Renata Podbersiča. Sledil je blagoslov oljčnikov in oljčnih vejic s strani domačega župnika Roberta Ušaja ter degustacija oljčnih olj "ločkarskih" oljkarjev in domačih dobrot, ki so jih pripravile članice in podpornice Turistično-oljkarskega društva 1. SVIT Kras.  Prireditev so s svojo prisotnostjo in pesmijo obogatile tudi članice Društva žena Opatje Selo – Žbrinca. Številni obiskovalci so blagoslovljene oljčne vejice ponesli v svoje domove, kjer naj bi prinašale vse leto mir, zdravje in srečo. Predstavnice Župnijske Karitas Župnije Miren pa so jih ponesle tudi v domove ostarelih in bolnih, ki se na cvetno nedeljo niso mogli udeležiti obredov. Program je vodila in povezovala Andreja Brecelj Silič.


Oljka je odporno sredozemsko zimzeleno drevo, ki je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje, v nagovoru je duhovnik opozoril tudi na veliko zdravilno vrednost rastline, ki je vsestransko uporabna.

Oljkarji si želijo da bi bili njihovi oljčniki zdravi, da jih ne bi napadali škodljivci, da jim bi suša in neurja prizanesli. Verjamemo, da bo letošnji blagoslov pravo priporočilo in dobra letina povabilo, da ga ponovimo vsako leto.

Javni zavod Miren Kras

Fotografija: JRP Studio, Jasmina Putnik

Oglejte si tudi