Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
13°C
10°C
JUTRI
20°C
6°C
3825

PRENOČIŠČA KOGOJ iz Bilj prejemniki okoljskega znaka ZELENI KLJUČ

 

Zeleni ključ je okoljski znak, ki potrjuje zavezanost podjetja, da v certificiranih obratih spoštuje stroge kriterije Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE. Prenočišča Kogoj so se v skladu s svojo vizijo poslovanja in delovanjem, ki je v celoti trajnostno naravnano, odločili za vključitev v postopek certifikacije in pridobili  ta prestižni okoljski znak.

Občina Miren - Kostanjevica je  konec februarja 2018 vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma. Ključni strateški cilj sheme je uvajanje trajnostnih modelov poslovanja v slovenski turizem na ravni turističnih destinacij in ponudnikov. Gre za orodje, ki pomaga z ukrepi slediti jasni usmeritvi v trajnostni razvoj in skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje. Za pridobitev znaka Slovenia Green Destination, ki je lahko zlate, srebrne ali bronaste barve, morajo destinacije izpolnjevati trajnostne kriterije GDS ( Green Destinations Standard). V ZSST se lahko vključujejo tudi ponudniki, turistične agencije, atrakcije ali narodni parki, ki ob izpolnjevanju pogojev pridobijo znak Slovenia Green Accommodation/Park/Travel agency.

 

Vsebina znaka Zeleni ključ

Okoljski znak Zeleni ključ se je razvil leta 1994 na Danskem kot iniciativa različnih turističnih združenj. Danes sodi med 26 elitnih okoljskih znakov (med več kot 180 trenutno mednarodno priznanimi) po merilih GSTC- Global Sustainable Tourism Council. Vključuje kar 132 kriterijev, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE (Foundation for Environmetal Education), med njimi je 63 obveznih in 69 tako imenovanih smernic.

Pokriva področja okoljskega upravljanja, vključevanja osebja, informiranost gostov, pranja in čiščenja, odpadkov, energije, hrane in pijače, notranjega okolje, zelenih površin, administracije, aktivnosti v naravi, korporativne družbene odgovornost. Več na www.zelenikljuc.si

 

Na predaji certifikata Kogojevim

Izmed trenutno verificiranih okoljskih znakov v Sloveniji so se Kogojevi odločili za Zeleni ključ, ki je v največji meri skladen z njihovo vizijo poslovanja in dolgoročnimi načrti trajnostnega razvoja.

Na tiskovni konferenci konec januarja so v prostorih Gostišča s prenočišči Kogoj pred predajo certifikata Zeleni ključ pomen in priložnosti, ki jih za Kogojeve in druge turistične nastavitvene kapacitete ter turistične destinacije prinašajo certifikati okolju prijaznega poslovanja predstavili: Nataša Hočevar (Vodja razvoja na Slovenski turistični organizaciji, nosilka Zelene sheme slovenskega turizma), Boris Šušmak (nacionalni koordinator programa Zeleni ključ, predstavnik Društva Doves FEE), župan Mauricij Humar, Kogoj Andrejka (direktorica podjetja Petka - Kogoj), Bojana Kogoj (predstavnica družinskega podjetja Kogoj) in Ariana B. Suhadolnik (v. d. direktorja Turizma Miren-Kostanjevica)

 

Okoljski znak mogočno promocijsko orodje

Župan Mauricij Humar je poudaril, da so v Občini Miren - Kostanjevica v ZSST vstopili, da  nadaljnji razvoj turizma prilagodijo načelom trajnostnega poslovanja. Zato so imenovali Zeleno koordinatorko projekta in sestavili Zeleno ekipo. V kratkem času so zbrali, obdelali in uredili potrebno dokumentacijo, izvedli tržne raziskave in sestavili poročilo o trenutnem stanju na področjih destinacijskega managementa, narave in pokrajine, okolje in podnebje, kulturne dediščine in družbene klime.

Destinacija pridobi zlati znak le, če ima poleg odličnih ocen vsaj enega okoljsko certificiranega ponudnika. Župan je poudaril, da je ponosen na podjetje Petka - Kogoj prvo, ki je s Prenočišči Kogoj pristopilo k projektu ZSST. Ob tem verjame, da bodo zgledu sledili tudi drugi ponudniki v občini.

 

Turisti iščejo zelene destinacije

Boris Šušmak je izpostavil, da se vsi zavedamo izzivov podnebnih sprememb. Slednje prinašajo globalnemu turizmu več tveganja kot priložnosti ter napovedujejo prerazporeditev turističnih tokov. 

Zeleni ključ je vodilni mednarodni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Namenjeni je namenjen hotelom in hostlom, manjšim nastanitvenim obratom, kampom in počitniškim parkom, kongresnim centrom, restavracijam in turističnim atrakcijam. V svetu je trenutno podeljenih 2.914 Zelenih ključev v 57 državah. In del tega pomembnega mozaika na globalni ravni predstavljajo tudi Prenočišča Kogoj.

 

Četrti Zeleni ključ v Sloveniji

Pridobitev znaka je pomembna za našo občino in za celotno turistično ponudbo Slovenije, je povedala Ariana B. Suhadolnik. V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih preko 1.500 različnih turističnih obratov ( vseh ponudnikov nočitev je preko 4.000), a trenutno je okoljsko certificiranih šele 22. Kogojevi so prejemniki četrtega Zelenega ključa v Sloveniji in prvega na Primorskem, s katerim so vstopili v mednarodno mrežo. To pomeni za Kogojeve in za celo destinacijo Miren Kras ter tudi za Slovenijo izjemno priložnost dodatne promocije. Suhadolnika pravi, da lahko sedaj pričakujemo večji obisk in goste, ki so za »zeleno obarvane storitve« pripravljeni plačati več. Na dolgi rok pa je zelena smer poslovanja edino zagotovilo, da bomo goste sploh imeli.

Ministrstvo za gospodarstvo je pravkar objavilo nov razpis za sofinanciranje postopkov certifikacije za okoljske znake. Priložnost za ponudnike turističnih storitev, ki je ne bi smeli zamuditi.

 

Ariana B. Suhadolnik, Zelena koordinatorka Občine Miren-Kostanjevica

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi