Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Predsednik Borut Pahor na ogledu pogorišča

V torek, 19. 7. 2022, dan po umiritvi velikega požara, ki je prizadel skoraj 400 ha gozdnatih površin občine Miren – Kostanjevica, sta prizorišče obiskala predsednik RS Borut Pahor in Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Namen obiska je bil ogled škode, pogovor s požrtvovalnimi poklicnimi in prostovoljnimi gasilci ter predstavniki civilne zaščite, ki že tretji dan skrbijo za omejitev požara ter iskanje konkretnih, po možnosti sistemskih rešitev za izboljšanje preventive na področju preprečevanja požarov oziroma še bolj učinkovito reševanje podobnih nesreč v prihodnje.

Srečanja se je poleg župana občine Miren – Kostanjevica, Mauricija Humarja, udeležil tudi Tarik Žigon, župan občine Renče – Vogrsko, v kateri je bilo tokrat žarišče požara, ki se je nato nadaljeval v pasu 4x1 km čez Črne hribe, proti Kostanjevici in Segetijem.

Pogovor predsednika RS z udeleženci reševalnih akcij je ponovno osvetlil že velikokrat izraženo potrebo po nabavi specializiranega zračnega vozila Canadair, ki se je znova izkazal za najbolj učinkovito reševalno »orodje«.

Pahor in Šestan sta v spremstvu obeh županov, vodje reševanja Simona Vendramina in regijskih poveljnikov, predstavnikov lokalne civilne zaščite in Zavoda za gozdove RS, obiskala tudi Pomnik miru na Cerju. Pri tokratnem požaru je pomembno vlogo odigrala protipožarna termo kamera, ki je od leta 2021 nameščena na pomniku. Gasilcem je omogočila spremljanje smeri požara in določitev trase mokrega pasu, s katerim so hitreje omejili območje širitve.

Predsednik Pahor je z obiskom pokazal srčnost in čut za stisko ljudi, ponudil je moralno podporo na eni strani reševalnemu osebju, na drugi pa prizadetim občinam in občanom ter nenazadnje nakazal naklonjenost izboljšanju pogojev reševanja požarov, ki bi jih Slovenija zagotovo dosegla z nabavo lastnega specializiranega Canadair-a.

Kljub želji, da ga v prihodnje ne bi bilo treba velikokrat uporabiti, bi takšna nadgradnja reševalnih kapacitet pomembno izboljšala požarno varnost za vse državljane, ne samo prebivalce požarno najbolj ogroženih območij. Med slednjimi ima Občina Miren – Kostanjevica po statistiki zadnjih let zagotovo vodilno mesto.

 

mag. Ariana B. Suhadolnik,

direktorica Turizma Miren – Kostanjevica


Foto: Jasmina Putnik

Oglejte si tudi