Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Praznik špargljev 2023 s soncem obsijan in dobro obiskan

Nedeljsko predstavo v Orehovski Javi si bomo po dolgem času ponovno zapomnili kot odlično! Sonce je na obisk tradicionalnega poklona belim špargljem, po katerih je postala prepoznavana vas Orehovlje, 28. maja privabilo preko 2.000 obiskovalcev.

Povorka vozov, ki so jo letos sooblikovala lokalna društva iz domače in sosednjih vasi, težko pričakovana slastna špargljeva rolada velikanka, srečelov, stojnice, prijetna plesna glasba in seveda dobro založeni šanki, kjer v ponudbi niso manjkale jedi iz špargljev, so potrdili, da ljudje cenijo tradicijo in je prireditev v izjemno lepem ambientu nekdanje Jave, vredno ohraniti.

Organizatorji praznika, predstavniki Krajevne skupnosti Orehovlje, člani Turistično športnega društva Orehovlje in Društva žena Miren-Orehovlje, so ob podpri Občine Miren-Kostanjevica in Javnega zavoda Miren Kras, ponudili program, ki je obiskovalce navduševal do poznih večernih ur.

Dogajanje, ki se je pričelo ob 15.00 uri s povorko, sta z veliko humorja in dobre volje spretno povezovala Mateja Rosa in Boris Kobal. Množica je z aplavzi pospremila mimohod Pihalnega orkestra Nova Gorica, Mažoretne skupine Twirling Miren. Voz »Šparglja«, ki ga vozil Aleš Klančič in na njem Branka Tribušon prikazala branje belih in zelenih špargljev, kočijaž Srečko Špacapan in sovoznik Vojko Košuta sta pripeljala župana Mauricija Humarja ter podpredsednico sveta krajevne skupnosti Orehovlje Lucijo Makorič, Nina Ušaj ter njeni pomočnici Sara in Maruška sta predstavili konja in ponija, Silvo iz Mirna je pripeljal borelo z  zajčki, Kmečke žene iz Mirna in Orehovelj so se na vozu »Pripravljale na odhod na tržnico«, Društvo Žena Vrtojba je prišlo z »Borelo«, na vozu »Krjula« je Društvo žena Bilje pripeljalo biljenske dobrote, s plesno točko so se predstavili tudi najmlajši iz Podružnične OŠ Bilje, Folklorna skupina »Na placi« je za prisotne zaplesala, Gašper Olivi in Aleš Savnik sta na vozu prikazala »Vino na Bašton«, Kristjan Ušaj v družbi Ronalda Lukežiča, Timoteja Lukežiča, Boštjana Zoreca in malega Liana pa voz z prikazom starih opravil na njivi: košnje po starem in klepanja kose. Tik pred predstavo Gimnastičnega društva Orehovlje se je  mimo odra zapeljala Tomos klapa iz Ajdovščine na starodobnih motorjih. 

Župan je v sodelovanju z vodjo Agroživilskega laboratorija, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica - Tamaro Rusjan podelil priznanja za najboljša vina letnik 2021 in 2022. Priznanja sta prevzela Gregor Faganeli iz Izletniške kmetije Faganeli iz Mirna in Matevž Kavčič iz vinogradniško vinarske kmetije Kavčič.

Predstavnice Društva žena Miren Orehovlje so kot bi mignil razrezale in razdelile preko 12 metrov dolgo špargljevo rolado, ki je z odličnim okusom nagradila dovolj hitre kupce listkov.

Obiskovalci so lahko na stojnicah, poleg špargljev kupili različne obrtniške izdelke, veliko zdravilnih tinktur in se posladkali z domačim sladoledom.

Najmlajše sta kot vedno zabavali maskoti destinacije Miren Kras - Beluško in Mirna, ki sta hkrati spodbujali goste k ločevanju odpadkov.

Praznik, kot vrhunec Meseca špargljevih jedi, ki se odvija od začetka maja do 5.6. v Krasni kuhinji, v 5-ih gostilnah Miren Krasa, Bric, Makorič, Kogoj, Štirna in na Domačiji Mirka Godniča, je presegel pričakovanja in veselimo se naslednje predstave čez leto dni!

 

 

Oglejte si tudi