Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Pomnik miru v projektu ZORA odet v turkizno barvo

Zavezo Slovenije k eliminaciji raka materničnega vratu tudi letos, ob prvi obletnici podpisa zaveze, obeležujemo z osvetlitvijo slovenskih znamenitosti v turkizni barvi, ki je simbolična barva raka materničnega vratu.

Pobudi smo se odzvali tudi v Občini Miren-Kostanjevica. Pomnik miru na Cerju, tako kot številni eminentni objekti po Sloveniji (Ljubljanski in Celjski grad, Občinska stavba v Novi Gorici, Trebnjem, Šempetru-Vrtojbi in Mariboru), žari v turkizni barvi.

Danes, 17. novembra, obeležujemo prvo obletnico lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu. Slovenija bi lahko na podlagi odličnih rezultatov, ki jih dosega s presejalnim programom ZORA, postala celo ena prvih evropskih držav, ki bi ji to uspelo. Dva od treh ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu Slovenija namreč že izpolnjuje, to sta več kot 70 % udeležba žensk v programu ZORA in ustrezno zdravljenih več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu. Tretji cilj je doseči 90 % precepljenost deklic proti HPV. Ta cilj še ni dosežen, so pa prvi rezultati glede populacijskega učinka cepljenja v Sloveniji spodbudni in o njih bodo razpravljali na jutrišnjem 11. izobraževalnem dnevu programa ZORA, ki bo potekal v organizaciji Onkološkega inštituta Ljubljana in Ministrstva za zdravje. Prav tako bodo strokovnjaki razpravljali o tem, kako se slovenske ženske programa ZORA udeležujejo med pandemijo covid-19 in ali lahko pandemija ogrozi dobre rezultate programa ZORA in eliminacijo raka materničnega vratu v Sloveniji, saj beležijo letos kar 12 odstotni upad odkritih predrakavih sprememb visoke stopnje pri ženskah, starih od 30 do 39 let.

Izjavo za javnost v imenu organizatorjev projekta ozaveščanja javnosti bosta pod turkizno osvetljenim Ljubljanskim gradom, v sredo 17. 11. 2021 ob 18. uri na Prešernovem trgu podali doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., vodja Državnega programa ZORA, Onkološki inštitut Ljubljana in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku ter Nina Gaspari, ambasadorka gibanja Gud Vajb z osebno izkušnjo s HPV.

Več o projektu lahko preberete v priloženem dokumentu.

Oglejte si tudi