Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Pomnik miru navdušil Franca Bogoviča

Naš kamniti velikan, ponosno dvignjen nad Kras, morje in Vipavsko dolino, v objemu poletnega sonca še bolj svetel in pokončen, je v četrtek, 12. 8. 2021 gostil evropskega poslanca Franca Bogoviča.

Odkrivanje lepot, predvsem pa ocenjevanje potenciala slovenskega podeželja, ki naj bi se v prihodnjem obdobju razvijalo z vsaj enako dinamiko kot urbana središča prav po zaslugi njegovih osebnih pobud na ravni Evropske unije, je Bogoviča pripeljalo tudi na Cerje. V dopoldanskem času sta ga sprejela župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar in direktorica Turizma Miren-Kostanjevica mag. Ariana B. Suhadolnik.

Franc Bogovič je politik, ki svoje poslanstvo opravlja podkovan z dolgoletnimi izkušnjami iz gospodarstva in lokalne samouprave. Iz vsega njegovega dosedanjega dela veje iskrena skrb za razvoj in konkurenčnost Slovenije kot države, še posebej pa uravnotežen razvoj slovenskega podeželja, ki ne sme zaostajati za urbanimi središči.

Kot predsednik krajevne skupnosti Koprivnica in nato štirikrat zapored župan Občine Krško, dobro razume izzive in potrebe tako velikih kot malih občin, predvsem pa potrebe ljudi, ki živijo na podeželju. Dolgoletne izkušnje zna uporabiti v politiki, kjer se je najprej kot  poslanec državnega zbora, nato kot minister za kmetijstvo in okolje ter sedaj kot evropski poslanec zavzemal za sprejemanje ukrepov z merljivimi učinki. V prvem mandatu EU poslanca sta njegovo delo zaznamovala pobuda za Pametne vasi in projekt Zavezništvo za mlade.

V Evropskem parlamentu je član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) ter nadomestni član Odbora za regionalni razvoj (REGI), sodeluje pa tudi v medskupini Pametne vasi za podeželske skupnosti (Intergroup Smart Villages for Rural Communities) za razvoj gorskih, odmaknjenih in redko poseljenih območij.

Obisk je ponudil priložnost predstavitve občine skozi perspektivo razvoja turistične destinacije in znotraj slednje potenciala Pomnika miru, hkrati pa je pogovor z županom omogočil osvetlitev trenutnih izzivov občine v odnosu do vizije nadaljnjega razvoja na vseh ključnih ravneh: gospodarstvu, kmetijstvu, družbeno-socialni ravni in že omenjenem turizmu.

Župan Mauricij Humar je izpostavil tudi številne nagrade in priznanja, ki jih občina in destinacija prejemata v zadnjih letih in ki potrjujejo pravo, trajnostno smer razvoja. Ob tej priložnosti je poudaril: "V sproščenem pogovoru sva s Francem Bogovičem izmenjala veliko pozitivnih misli in idej za razvoj naših krajev. Zadovoljen sem, da evropski poslanci skrbijo tudi za razvoj podeželja. To potrebujemo in prav je, da se glas lokalnih skupnosti sliši v evropski parlament. Tako bomo lažje naredili korake v Miren in Krasen jutri.”

Bogovič je zaznal stične točke z izzivi na ravni celotne Slovenije, ki jih bodo nagovorile evropske finančne spodbude prihodnjega obdobja. Zagotavljanje virov za razvojne projekte bo pogojeno z vključenimi dejavniki skrbi za okolje in zniževanje ogljičnega odtisa, z večjo stopnjo digitalizacije, medgeneracijskega sodelovanja, skrbi za zdravje in z ustvarjanjem priložnosti za ohranjanje mladih na podeželju.

Svoje navdušenje nad obiskom pomnika je evropski poslanec ubesedil v Knjigi častnih gostov, župan pa mu je pred odhodom izročil simbolično darilo z okusi destinacije.

Preden je zapustil naše kraje je Bogovič obiskal tudi galerijo Oskarja Kogoja. Osebno srečanje z umetnikom je bil čudovit zaključek prijetnega druženja, za katero so bili gostje posebej hvaležni.

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi