Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

POMNIK MIRU NA CERJU PREJEMNIK PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA 2018

POMNIK MIRU NA CERJU PREJEMNIK PRIZNANJA NAŠA SLOVENIJA 2018 v kategoriji RAZISKOVANJE IN UVELJAVLJANJE DEDIŠČINE Nosilec razpisa: mednarodno gibanje Kultura –Natura Več na www.kultura-natura.si
POMNIKU  MIRU IN RAZGLEDNI STOLP CERJE

Pomnik miru, postavljen na pobudo Društva Tigr v poklon braniteljem slovenske zemlje kot gradnik identitete slovenskega naroda, stoji na idilični lokaciji, na robu kraške planote Cerje, od koder se odpirajo dih jemajoči razgledi na čudovito razgibano naravno pokrajin od modrega Jadrana, prek zelenega Krasa in Vipavske doline, do Trnovske planote, Dolomitov in Alp s ponosnim Triglavom, preko Brd do Padske nižine.

Tu domujeta kraški kamen in zeleno rdeči ruj, nemi priči grozot prve svetovne vojne, ki je prav na tem delu Krasa pustila najbolj številne sledi. Park miru (del Poti miru, ki se vije od Alp do Jadrana), v katerem stoji Pomnik miru Cerje povezuje ostaline prve svetovne vojne v bogato zgodovinsko pripoved, podprto z vodenimi ogledi jam ( Pečinka, Krompirjeva, Klobasja jama), ki so služile za zatočišča in skladišča, danes pa so skupaj z  Borojevičevim stolom, vojaškimi jarki in pokopališči  urejena v muzej na prostem. Vez med temno preteklostjo in svetlo prihodnostjo slovenske države je stkana v  vsebini interaktivne razstave v 5-ih etažah 25 metrov visokega kamnitega velikana, ki se ponosno dviga v nebo in dandanes z mesta grozot pošilja na vse strani neba sporočilo miru.

V pritličju vabi k razmisleku o nesmislu vojne  mojstrovina akademskega slikarja Rudija Španzlja – triptih na 490X290 cm velikem platnu »Ples življenje in smrti« , ki je v krogih likovnih kritikov dobila ime  »Slovenska Guernica«.

V osrednejm prostoru se nad reprodukcijo  Pridige o grehu iz uvoda v drugi del Brižinskih spomenikov, ki predstavljajo vstop slovenske države v zgodovino,  razprostira modro nebo s konstelacijami zvezd ob poletnem in zimskem solsticiju. Poklon osamosvojitveni vonji  in Dnevu državnosti.

Ob Pomniku miru se v mesecu septembru vsako leto odvije vseslovensko praznovanje mednarodnega Dneva miru s slavnostnim nagovorom predsednika države ali predsednika vlade- dogodek, ki se ga udeležijo predstavniki različnih družbeno-političnih sfer domače in zamejske javnosti.  Dan prej je namenjen  tradicionalnemu vseslovneskemu srečanju UNESCO srednjih  šol.

Na severnem delu, ki se odpira proti italijanski Gorici in Novi Gorici ter naprej  proti Brdom, Soški dolini  in Alpam,  se v pritličju Pomnika nahaja Okrepčevalnica Cerje, ki vabi z okusi domačih  kraških dobrot, vključno s pršutom in teranom, tu se pije  »kava z najlepšim razgledom«. Od leta 2018 je v pomniku odprta tudi Cerjanka- trgovinica s spomniki domačih proizvajalcev , ki ustvarjajo po nareku tradicije obrtništva, kamnoseštva, opekarstva, bičarstva, čevljarstva.

Pomnik miru je osrednja znamenitost destinacije Miren Kras, ki svojo turistično pripoved gradi prav na vrednoti miru. V povezavi z bogato zgodovinsko  in kulturno zapuščino ter neokrnjeno naravo ( 90% pod zaščito Nature 2000), ki vabi na pobeg iz urbanega okolja. Z roba Kraške planote Cerje, na skrajnem zahodnem robu »slovenstva«,  kjer  je  v času 1. Svetovne vojne  življenje izgubilo največ slovenskih fantov ( preko 36.000 od skupaj 300.000 žrtev Soške fronte),  danes na vse 4 strani neba, v »vse smeri sveta«  odmeva sporočilo miru.

Čudovit  preplet negovanja  in valorizacije zgodovinske, kulturne in naravne zapuščine.

Oglejte si tudi