Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
18°C
4°C
JUTRI
17°C
7°C
4848

POKLON SLOVENSKEMU KULTURNEMU PRAZNIKU Z IZDAJO ZBIRKE KORONAEKSPRESIJA

»Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, covid-19 iz sveta bo pregnan.«Literarni natečaj Koronaekspresija, ki ga je občina Miren –Kostanjevica ob podpori Turizma Miren-Kostanjevica objavila aprila 2020, kmalu po razglasitvi svetovne pandemije covid-19, je dosegel vrhunec ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku.V poklon vsem zalužnim, preminulim in aktulano aktivnim na področju ohranjanja vrednot človeške družbe preko dosežkov, ki so rezultat kreativnega ustvarjanja na različnih področjih kulture in umetnosti, je namreč občina izdala knjižno zbirko Koronaekspresija.


Slovenska zakladnica literature je s tem bogatejša za literarni prvenec, ki prinaša zabaven, iskriv in hkrati globoko razmišljujoč pogled na obdobje svetovne pandemije, ki je za vedno spremenila naš odnos do sveta in sistem vrednot na ravni posameznika in celotne družbe.


V zbornik je vključenih 100 izbranih del, ki so med 269 prispelimi na natečaj, najbolj prepričala žirijo v sestavi Darinke Kozinc, Ferija Lainščka in Toneta Partljiča.


Koronaekspresija ponuja zanimiv pogled predstavnikov vseh generacij na prvi stik z virusom, ki je prišel nepovabljen in ostal v gosteh preko vseh razumnih meja. Ter se za zmeraj ugnezdil tudi v aforizme, poezijo, kratka prozna dela in pravljice v knjižni zbirki, z namenom, da za vedno ujamejo duh njegovega dramatičnega učinka na človeka kot socialno bitje.


Župan Mauricij Humar je knjigo, ki so jo v poklon prejeli vsi udeleženci natečaja in eminentni žiranti, pospremil z besedami:


» Z velikim veseljem, ponosom in hvaležnostjo, vam v prilogi pošiljamo rezultat skupnega popotovanja čez izzive s covid-19 zaznamovanega leta 2020 - pred vami je izvod zbirke Koronaekspresija.

Izid literarnega prvenca, v katerem so dobila prostor po mnenju žirije najboljša dela v posameznem sklopu natečja, soupada s slovenskim kulturnim praznikom. Praznujmo ga!
Svečano in navdahnjeni z odtisi prvega soočenja naše generacije z virusom svetovnih razsežnosti. In hkrati na nek način pomirjeni, da v okoliščinah, ki so na glavo postavile naše življenje ter nam na novo uokvirile smeri gibanja in načine komunikacije, vendarle vsaj nekateri mejniki, kot je tudi Prešernov dan, ostajajo isti. Kot svetilniki upanja, da se bodo zadeve kmalu ponovno postavile na mesto.«


Knjigi na pot so spremno besedo, ki na strokoven način vrednoti vsebino, dodali tudi žiranti.
Vabljeni k branju.


Naročila za publikacijo zbiramo preko e-maila info@mirenkras.si ali tel. številki: 031 310 800.

Cena: 9 Eur brez poštnine.


Pred nami so Literarni večeri v Pomniku miru na Cerju, na katerih bomo lahko prisluhnili izpovedim vseh 143 udeležencev natečaja. Organizirali jih bomo takoj, ko bodo okoliščine omogočale varno izvedbo.


Do takrat naj se uresniči želja iz spremne besede Ferija Laniščka: »Virusa s tem žal nismo pokončali, temveč smo ga, kot je ta hip videti, le še bolj razdražili.Upam, da se bo od jeze razpočil in naposled crknil.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi