Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
32°C
16°C
JUTRI
28°C
15°C
1326

PANDEMIJA KOT NAVDIH ZA LITERARNI NATEČAJ "KORONAEKSPRESIJA"

COVID-19 nas je obiskal kot nepovabljen gost, na katerega nismo bili pripravljeni. Povsem je spremenil naš vsakdan, počutje, prioritete in vrednote. Kakšen bo svet po zaključku pandemije?

 

Kako se ob nezmožnosti obvladovanja situacije ali predvidevanja prihodnosti počutimo? Nekatere preveva tesnoba in strah zase, druge za svojce, tretje za planet. Mnogi razumejo okoliščine kot priložnost, da kot posamezniki in družba postavimo temelje za drugačen, boljši svet.

 

»V razmerah, ko nas premetava vse sorte čustev in je srce močnejše od razuma, se običajno rojevajo najboljše zgodbe. Da bi jih ujeli v trenutkih najglobljih občutkov, povezanih s pandemijo in vizijo drugačne prihodnosti, smo skupaj s Turizmom Miren-Kostanjevica zasnovali literarni natečaj. Vseh, ki imajo afiniteto do pisanja vabimo, da poprimejo za pero ter ubesedijo svoja čustva in svoja razmišljanja o spremembah, ki jih je v naš vsakdan vnesel COVID-19. Literarna dela, misli, poezija, zgodbe, pravljice, bodo trajen spomin na to zahtevno obdobje, ki ga bomo delili z mlajšimi generacijami in nenazadnje opomin, ki bo narekoval naša dejanja v prihodnosti.«, je v popotnici natečaju povzel župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar.

 

Natečaj je odprl vrata v aprilu in se zaključuje 31.avguta 2020. Podprt je z e-modulom, ki omogoča enostavno prijavo in oddajo prispevkov preko povezave www.mirenkras.si/natecaj , kjer so objavljeni tudi Splošni pogoji sodelovanja.

 

Vlogo žirantov, ki bodo ocenjevali 4 kategorije prispevkov:

1. Misel, aforizem

2. Poezija

3. Proza

4. Pravljica,

 

so prevzeli eminentni predstavniki slovenskega literarnega prostora, Feri Lainšček, Boris A. Novak, Tone Partljič in Darinka Kozinc. Pri ocenah bodo upoštevali merila vsebinske ustreznosti, kakovosti , izvirnosti in sporočilnosti.

 

Najboljša dela v posamezni kategoriji po mnenju žirije bodo nagrajena s finančnimi nagradami v višini 200 EUR neto in priznanji. Slavnostni podelitvi, ki se bo odvila v okviru Občinskega praznika Občine Miren-Kostanjevica, bodo sledili tematski literarni večeri v Pomniku miru na Cerju in knjižna izdaja najboljših del.

 

Veseli nas, da smo že v prvem mesecu po objavi natečaja prejeli več kot 70 prispevkov iz vseh koncev Slovenije. Vseh, ki imate afiniteto do pisane besede vabimo, da svoje misli in občutke zapišete in prijavite na natečaj. V knjižni izdaji bodo najboljša dela dobila trajen odmev in morda povzročila pomembne spremembe v razumevanju sveta na ravni posameznika in širše družbe.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi