Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
11°C
-4°C
JUTRI
12°C
-3°C
3226

OSKAR KOGOJ PREJEL PRIZNANJE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Častni občan Občine Miren-Kostanjevica, oblikovalec, umetnik, raziskovalec in profesor Oskar Andrej Kogoj , rojen 23. novembra 1942 v Mirnu, kjer živi in še vedno ustvarja, se je s svojimi izvirnimi oblikovalskimi pristopi in kreativnimi izvedbenimi rešitvami, ki temeljijo na elementarnih zakonitostih narave, mističnih sporočilih prastarih civilizacij in človeka, kot osrednje figure energije in karme, vpisal med največje industrijske oblikovalce na svetu.  Njegov pečat na področju industrijskega oblikovanja, s katerim je industrijski design povzdignil na raven umetnosti, mu je ponovno potrdila tudi slovenska strokovna javnost.

 

Za njegovo vizionarstvo in prispevek v svetovno zakladnico dosežkov na področju oblikovanja, mu je Društvo oblikovalcev Slovenije v prvih dneh decembra podelilo Priznanje za življenjsko delo.

 

Strokovna žirija v zasedbi Jurij Dobrila, Danijela Grgić, Julijan Krapež, Martina Obid in Peter Jamek, ki vsako leto izbere in nagradi tisto, kar predstavlja oblikovalske presežke in nezanemarljiv prispevek k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja ( grafičnega, industrijskega, oblikovanja vizualnih komunikacij ter notranje in zunanje opreme, prostorskega oblikovanja, scenskih postavitev in multimedijskih rešitev), je svojo odločitev podprla z besedami:

 

 »Kogoj nedvomno predstavlja eno najbolj prepoznanih in javno priznanih imen slovenskega oblikovanja. Njegovo delo je vidno vse od sredine šestdesetih let, ko je kot mlad oblikovalec sprejel globalne izzive novih materialov in z velikimi koraki vstopil na poklicni oder. Sprva sicer kot avtor naših sosedov Italijanov, a takoj zatem povsem naš in v enem najprodornejših pohištvenih podjetij tedanje države, Mebla iz Nove Gorice in obenem partner tudi drugih. Njegov začetek opredeljuje predvsem misel na otroke, ki ga je že uvodoma kot prvega predstavnika našega okolja privedla v reprezentativno zbirko Moma NY.  S svojimi počivalniki se je v našem prostoru izkazal kot drzen pripadnik globalne oblikovalske avantgarde, ki je razumela pomen novih materialov in družbene spremembe, ki so jih ti prinašali. Desetletja pozneje pa se Oskar spet znajde v sožitju z naravo, oblikovanje mu naenkrat predstavlja globljo človeško, celo mistično misel in v tej se spet prepozna kot vizionar, ki svoje intimne svetove posreduje širšemu okolju. Srčno pričakujemo vnovično metamorfozo Oskarjeve ustvarjalnosti in jo danes, kljub njegovi relativni mladosti za življenjsko nagrado, nagrajujemo za dosedanji ustvarjalni opus, ki je tako bogat in pomenljiv, da ga Društvo oblikovalcev Slovenije z vsem spoštovanjem nikakor ne more spregledati

 

Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je ob pomemben dosežku Kogoju poslal čestitko v imenu vseh občank in občanov ter svoje sporočilo zaključil: » S hvaležnostjo in ponosom, da lahko z vami delimo te trenutke!«

Oskarju Kogoju smo hvaležni tudi za donacijo, s katero je oplemenitil Stalno umetniško zbirko Pomnika miru. V letu praznovanja 440 letnice Kobilarne Lipica je iz svoje bogatega opusa pomenljivo izbral ikonična konja: belega Lipicanca in zlatega Venetskega konja, ki nas s svojimi sporočili povezujeta z našimi predniki in poslanstvom pomnika. Hkrati pa na simbolni ravni tudi z ostalim svetom, saj so Kogojevi Venetski konji postavljeni na prestižnih lokacijah: pred WTC-jem v Ljubljani, na Mestnem trgu v Slovenj Gradcu, pred palačo Združenih narodov v Ženevi, v kompleksu Nebug pri Sočiju ob Črnem morju in pred nekdanjim parlamentom v Jeruzalemu.

 

V sredo, 9.12.2020 sta beli Lipicanec in zlati Venetski konj v družbi ptička hvaležnosti, po uradni predaji županu Mauriciju Humarju, postala del Stalne umetniške zbirke Pomnika miru in se pridružila mozaiku Slutnja groze pred kratkim preminulega Jožeta Špacala ter velikima platnoma akademskega slikarja Rudija Španzla; Ples življenja in smrti ter Veter pozabe.

 

V imenu Občine Miren – Kostanjevica ter Turizma Miren – Kostanjevica izrekamo Oskarju Kogoju in njegovi družini iskrene čestitke ob prejetem priznanju za življenjsko delo ter hkrati zahvalo za dragoceno podporo pri utrjevanju prepoznavnosti občine in Pomnika miru v Sloveniji in svetu. Želimo mu še veliko zdravih in ustvarjalnih let!

 

Ekipa Turizem-Kostanjevica

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi