Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
ČET.
26°C
11°C
Oceni objavo

Opatje selo ohranja sloves največjega regijskega poklona Prazniku dela

Prvega maja se je na Opajskem prizorišču, kljub slabi vremenski napovedi, zbrala ogromna množica ljudi. Posameznikov in skupin odločenih, da se tradicionalno in slovesno poklonijo eni od najpomembnejših življenjskih dobrin, ki kroji usodo posameznika in posledično celotne družbe – delu!

Praznik dela, s katerim izražamo mednarodno solidarnost delavcev in se hkrati spomnimo krvavih dogodkov v Chicagu, znanih kot Haymarketski izgredi, v katerih je v boju za pravico do 8-urnega delavnika umrlo 6 ljudi, so prvič praznovali leta 1890 v ZDA,  na Slovenskem v začetku 20. stoletja, kot državni praznik pa je bil pri nas uzakonjen leta 1948. Tradicionalno ga vse od takrat zaznamujejo jutranje budnice godb na pihala, rdeči nageljni, včasih tudi značke, na predvečere postavljanje mlajev in prižiganje kresov, na praznični dan pa pohodi in prvomajski žar.

Župan Občine Miren – Kostanjevica, Mauricij Humar, je v govoru izpostavil, da se običaji in vrednote z vsako novo generacijo spreminjajo, včasih dopolnjujejo, vse pogosteje pa raje pozabljajo. Prav zato je nadvse pomembno ohranjati tradicijo obeležitve praznika v Opatjem selu, ki je včasih veljala za eno največjih v bivši Jugoslaviji, danes pa jo kot največjo regijsko prireditev živo ohranja Občina Miren – Kostanjevica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Opatje selo, Javnim zavodom Miren Kras in lokalnimi društvi.

Voditeljica programa, mag. Ariana Durnik, je izpostavila aktualne izzive, vezane na problematiko vrednotenja dela, ki jih navajajo svetovni politiki in nakazujejo vizijo razvoja Evropske unije: “Delo in dostojanstvo, ki ga delo prinaša, ne bo imelo polne izpolnitve, če ne bomo skrbeli tudi za cilje kot so varovanje okolja, obvladovanje podnebnih sprememb in razumevanje modernih oblik revščine, boljšo medgeneracijsko solidarnost, za odpravljanje vseh oblik nasilja in pritiskov na delovnem mestu, v družbi in v mednarodnih odnosih."

Slavnostni govornik, evropski poslanec Matjaž Nemec, pa je poudarek namenil globalnim izzivom na področju zaščite delavskega razreda, s katerimi se sooča Evropa, ki velja za eno najbolj pravičnih in razvitih družbeno-političnih ureditev oz. skupnosti narodov na svetu.

Odličen glasbeni program v izvedbi Big Band NOVA, Mladinskega pevskega zbora Kras, zasedbe Singgirls, Tria LE DIVE in solistov, Damjane Golavšek, Tiane Gatej in Marijana Novaka pod vodstvom dirigenta Blaža Pahorja in zborovodje Pavla Pahorja sta v nadaljevanju popestrili skupini BISERI in LAPOSI, ki sta se posebej za to priložnost zbrali po nekaj desetletjih in dobesedno pogreli srca navdušenih obiskovalcev, ki so na dežju peli in plesali do zadnje odigrane note.

Krmilo mešalne mize je v nadaljevanju večera prevzel DJ Janko, takoj za njim pa je za odlično plesno glasbo poskrbela skupina Happy dayZa otroško zabavo je poskrbela Ivana Šolc, posebne pozornosti sta bili kot vedno deležni maskoti Beluško in Mirka.

Društvo žena Opatje selo - Žbrince se je ponovno izkazalo z darilom dobrodošlice, dišavnico iz sivke ter rdečim nageljnom, kot vsako leto so obiskovalci lahko preizkusil srečo na  srečelovu.

Za šank sta skrbela gostinca Motošportni klub AKT in ekipa NK Adria, dišalo je po golažu, prvomajskem žaru in kavi.

Organizacijski skupini v zasedbi predstavnikov Javnega zavoda Miren Kras, Krajevne skupnosti Opatje Selo, Prosvetnega društva Kras, Turističnega društva Cerje in Milovana Valiča, so izvedbo prireditve, poleg Občine Miren – Kostanjevica, omogočili pokrovitelji Komunala Nova Gorica, Marušič Opatje selo, Grafika Soča, Makro5, Radio Robin in Kraški vodovod Sežana, ter donatorji izdelkov za srečelov.

Slavnostni del prireditve se je zaključil s tradicionalnim Vstajenjem Primorske in zavezo, da se v Opatjem selu vidimo ponovno ob letu obsorej!

Povezava do posnetka slavnostnega programa >>

Povezava do posnetka zabavnega programa >>


Javni zavod Miren Kras

Foto: Klemen Batagelj

Oglejte si tudi