Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Slikarska razstava Metke Sok Razpet

Letošnja prva februarska nedelja je obiskovalcem redne mladinske maše na Mirenskem Gradu ponujala tudi možnost obiska slikarske razstave Metke Sok Razpet z naslovom “SLIKE”.
Slikarka Metka Sok Razpet je doma z Robiča pri Kobaridu. Poleg slikanja se je umetnica v preteklosti nekaj časa ukvarjala tudi s poučevanjem likovne umetnosti na osnovni šoli.  Slikarka rezultate svoje ustvarjalnosti predstavlja tako na samostojnih kot skupinskih razstavah. Na tokratni razstavi v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu predstavlja slike zadnjih let. Slike so različnih formatov, nastale s tehnikama akril in mešano tehniko na platnu.

 

Umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn je v eni izmed kritik njenih del zapisala:“...    Ustvarjalna misel Metke Sok Razpet obuja klasično tematiko človeške figure. Njena telesna forma je brez mesenosti, brez volumske polnosti, obravnavana povsem ploskovno. Izpoved se zato skriva v dinamičnih, pogosto plesočih držah, v umirjenosti ali celo v molitvenem momentu. Zgovorna je predvsem drža rok: sklenjenih, iztegnjenih, rok, ki iščejo, razposajeno krilijo.

Ob pomenljivih podobah angelov se v njenih delih pojavljajo tudi krogi oziroma kolesa, ki opozarjajo na večno vrtenje, na začrtane poti, ki so nam dane in določene. V simbolni, znakovni govorici slikarkinih del ima posebno mesto tudi reka Nadiža, ki je slikarkina posebna ljubezen, misel, ideja in moč. Je zaklad mehkega, obrušenega kamna, ki ga naplavlja tudi na slikovne površine...”

Kritičarki se tiha pripoved slikarkinih likovnih zgodb zdi kot igra, ki brez velikih besed dokazuje, da se moč skriva v preprosti črti, v potezah s kančkom otroške igrivosti.

 

Obiskovalci otvoritve razstave smo, poleg predstavitve življenja in dela umetnice, lahko prisluhnili tudi glasbenim točkam mlade pianistke Eve Dolinšek, ki je preigravala dela Liszta, Chopina in drugih mojstrov glasbene umetnosti.

 

Slikarsko razstavo Metke Sok Razpet si v veliki dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu lahko ogledate od 1. februarja do 1. junija 2015.

Oglejte si tudi