Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
11°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

PREPLET NITI FRANCKE IN JOŽICE LESTAN

V petek, 17.6.2016 je društvo žena Miren- Orehovlje skupaj s KD Stanko Vuk pripravilo čudovito razstavo ročnih del PREPLET NITI v kleklanju in kvačkanju.

Predstavile smo umetnine izpod prstov 95-letne ga. Lestan Frančiške in njene hčerke Jožice.

 

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Sonja Cijan smo lahko prisluhnile pevkam

Društva žena. Učenka OS Miren Sara Bagon nam je zrecitirala Pavčkovo pesem Kako raste mama. Vnuk Tine Lestan pa je baibici in teti zaigral na ksilofon kar 3 pesmi, kar je bilo za obe, posebno pa nono, najbolj čaroben tenutek večera.

 

Delo in življenje oeh slavljenk nam je zelo lepo predstavila oz. približala Plesničar Adrijana.

Ga. Francka suče kleklje že skoraj 90 let. Z njimi se je prvič spopadla že kot 6-letni deklič v rojstnem kraju      v okolici Žiri. Od tedaj dalje so kleklji kljub družinskim in delovnim obveznostim bili njena stalna spremljevalka. Izpod njenih spretnih prstov so nastale čudovite umetnine  v slikah, prtih, rjuhah. Vsega kar je v dolgem življenjskem opusu naredila, ni mogoče niti prešteti. Kljub častitljivi starosti kleklja še danes in je to njena umska in motorična terapija.

 

Hčerka Jožica pa nas je popeljala v svet kvačkanja.

 

Slavljenkama sta za plodno delo čestitala tako župan občine Miren-Kostanjevica Mavricij Humar, kakor tudi predsednik Društva upokojencev Miren Zdravko Stanič.

 

Po končanem kulturnem programu smo si ogledali razstavo, ki sta jo zelo lično pripravili Stibilj Nevenka in Petrovčič Helena ter se prijetno podružili ob dobrotah snahe Marije in društva žena Miren- Orehovlje.

 

 

 

Oglejte si tudi