Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Ob dnevu državnosti s plesom po naših krajih

Naš najlepši državni praznik v Mirnu že 22 let počastimo s prireditvijo na Mirenskem gradu.

Letošnji predpraznični večer smo preživeli nekoliko drugače kot prejšnja leta. Gostili smo namreč folklorno skupino Justin Kogoj iz Dolenje Trebuše.

Prosvetno društvo Justin Kogoj je lani praznovalo 100 let svojega delovanja. Leta 1912 je bilo ustanovljeno kot bralno društvo Vodnica. Živo je bilo čitalništvo, gledališka dejavnost in petje. Po drugi svetovni vojni so se preimenovali v Prosvetno društvo Justin Kogoj. Trenutno imajo več pevskih zborov v različnih zasedbah in folklorno sekcijo, ki je najmlajša, ustanovljena leta 1997.

S plesom in izvirnimi komentarji so nam prikazali kako se je nekoč plesalo po naših krajih. Predstavili so nam goriške plese, plese idrijske doline povezane v splet, imenovan Lectovo srce in še nekaj drugih. Tako smo videli kako so plesali naši dedki in babice.  Bilo je zabavno in poučno, plesali so, da se je kar kadilo pod nogami.

Seveda na prireditvi niso manjkali Moški pevski zbor Anton Klančič, tokrat v pomlajeni sestavi, s pevskimi točkami in zvesti udeleženci, učenci OŠ Miren z recitacijami.

Letošnji praznik je bil poseben tudi zato, ker je bila prvič slavnostna govornica ženska. Ravnateljica OŠ Miren, gospa Danijela Kosovelj . V čutnem govoru se je dotaknila lepot naše Slovenije in poudarila pomembnost medsebojnega sodelovanja pri reševanju vseh problemov.

Ženski del KS Miren je pripravil pogostitev, fantje pa kres, prijetno družabno srečanje je ob zvokih harmonike, pesmijo in plesom trajalo še dolgo v noč.

Za organizacijo smo poskrbeli KD Stanko Vuk Miren – Orehovlje in KS Miren, ki se tudi zahvaljujemo gospodom lazaristom, ki nam vsako leto odstopijo prostor pod zvezdami na Mirenskem gradu.

Oglejte si tudi