Oceni objavo

IZLET DU MIREN V KOPER IN NJEGOVO ZALEDJE

V našem društvu smo že dalj časa pripravljali naš prvi letošnji izlet.  Ideja je padla, da bi si lahko ogledali Luko Koper in spotoma še malo notranjost Istre.

Za ogled Luke Koper je seveda potrebno njihovo dovoljenje, saj je vstop na področje luke prepovedan. Tudi sam ogled je možen le z avtobusom. Ideja je bila zadetek v polno, saj se je za izlet prijavilo kar 51 naših članov.

Tako smo si lahko, pod strokovnim vodstvom luškega vodnika, ogledali luko in njene dejavnosti. Marsikdo med nami si ni niti predstavljal, kako velika je naša edina luka in kako velik del Evrope obvladuje s svojimi raznovrstnimi dejavnostmi.

Poleg tovornega prometa  pa v luki pristajajo tudi velike potniške križarke. Eno od njih smo tudi sami videli, ter tudi množico avtobusov, ki so turiste odpelali na razne izlete po bližnji in daljni okolici. Sam ogled luke je trajal več kot uro časa, kar samo po sebi priča o njeni velikosti.

Po ogledu luke smo se odpeljali mimo Dekanov proti Hrastovljam. Po poti v Hrastovlje je bil lepo viden kraški rob, kjer se pokrajina s Krasa spusti strmo v istrsko nižino. Slikovite so vasi, ki čepijo kot prilepljene pod kraškim robom.

V Hrastovljah nas je pričakala vodnica, ki nam je strokovno in obširno predstavila znamenito cerkvico Sv. trojice. Sama cerkev je obdana z visokim obrambnim zidom, ki je služil kot zaščita vaščanom pred turškimi vdori v 16. stoletju.  Sama notranjost cerkve pa je vsa poslikana s freskami z motivi iz stare in nove zaveze. Posebej je znamenita po freski, poimenovani Mrtvaški ples.  Freska je bila naslikana v času kuge in pomeni, da smo si pred smrtjo vsi enaki. Smrt ne razlikuje med družbenimi sloji.

Pot nas je ponovno vodila v Koper, kjer pa je žal, zaradi slabe vremenske napovedi, odpadel etnografski sejem. Kljub temu smo se sprehodili ob morju ter malo posedeli pred obmorskimi lokali.

Čakalo nas je že pozno kosilo, za konec pa smo se še odpeljali na grad Socerb, kjer se nam je, s soncem obsijan, odprl pogled na Trst z njegovim zaledjem ter na širše področje Istre. Grad Socerb izvira še iz 14. stoletja, še iz časa Beneške republike.

Po zagotovilih udeležencev je izlet izredno uspel, saj smo zopet odgrnili  in predstavili del naše skupne domovine. Naslednji izlet v društvu planiramo za jesen, do takrat pa nasvidenje.




Oglejte si tudi