Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Izlet DU Miren po Poljanski dolini

Po daljšem času smo v našem društvu ponovno organizirali celodnevni izlet za naše člane. Tokrat smo se odločili za ogled krajev v Poljanski dolini.
Tako smo se odpravili na pot v soboto, 28. septembra, zjutraj. Obetalo se nam je turobno vreme, ki pa ni pokvarilo našega veselega razpoloženja. Do Razdrtega nas je nekoliko namočilo, kasneje pa se je vreme razjasnilo, od Logatca, kjer smo zavili po poti skozi Rovte proti Žirem, pa nas je že pozdravilo sonce. V Žireh nas je pričakal vodič. Naš prvi ogled je veljal tovarni Alpina, ki je še vedno pojem kvalitetne športne obutve tako za ljubiteljske, kakor tudi za profesionalne zimske športnike. Po lepo urejenih proizvodnih halah so nas povsod spremljali posterji s slikami znanih športnikov v alpinini obutvi.
Sledil je ogled njihovega čevljarskega muzeja ter predstavitev  zgodovine kraja Žiri in njegovih prebivalcev. Posebej zanimiv je bil prikaz  medvojne rapalske meje s postavitvijo alpske obrambne linije na italijanski in s postavitvijo t.i. Rupnikove linije na jugoslovanski strani. Izgradnja Rupnikove linije je pomenila za prebivalce pomemben gospodarski zagon, saj je naj njej delalo približno petnajst tisoč domačinov.
Po končanem ogledu Žirov, smo se zapeljali dalje do Visokega, kjer je znani Tavčarjev dvorec. V sami dolini je bilo rojenih več znanih akademskih slikarjev iz rodbine Šubic.
Po postanku za pozno kosilo, smo si ogledali še sirarno, kjer predelujejo poleg kravjega tudi kozje mleko.
Sledil je še ogled starodavnega mesta Škofja loka. V staro mestno jedro smo se sprehodili preko enega najstarejših ločnih kamnitih mostov v srednji Evropi. Most je bil namreč zgrajen v 14. stoletju in je starejši od znanega mostarskega mosta v BiH.

Na starem mestnem trgu nam je vodič povedal nekaj zanimivosti iz škofjeloške zgodovine, med drugim tudi legendo, zakaj ima Škofja loka v svojem grbu črnca. Škofja loka je namreč spadala pod freisinško nadškofijo in, ko je enkrat škof potoval po teh krajih je njegovo spremstvo napadel medved.  Le njegov služabnik- črnec, se ga ni ustrašil in je medveda ubil. V zahvalo mu je škof obljubil, "da ga bo naredil slavnega" in od takrat imajo v Škofji loki črnca v svojem grbu.
Po ogledu še nekaterih drugih škofjeloških znamenitosti (mestni trg, cerkev sv. Jakoba idr. ) smo se počasi odpravili domov polni prijetnih občutkov po lepo preživetem snevu.

Oglejte si tudi