Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Društvo Simon Jenko Temnica 1905 -2015

Društvo je bilo ustanovljeno 24. decembra, 1905 in sicer: bralno in pevsko društvo Jenko. Ime je dobilo zaradi takratne priljubljenosti Simona Jenka, ki je izhajala predvsem zaradi nekaterih njegovih domoljubnih pesmi. Visoka obletnica sovpada s 180. obletnico rojstva Simona Jenka.

 

Vse prireditve, ki jih je društvo v lanskem letu organiziralo so bile posvečene110-letnici društva. Jubilejno leto se je zaključilo s svečanostjo v decembru.  

Nabito polno dvorano so napolnili zvoki Jenkove pesmi Naprej zastava slave, ki je bila tudi himna prvih članov pred več kot 110 leti. Sledil je pozdrav predsednice društva Srečke Ščuka in opis delovanja društva od ustanovitve pa do danes. V110 letih je seveda društvo doživljalo vzpone in padce, leta 2004 pa je na pobudo takratnega predsednika Jožeta Stepančiča in tajnika KS Temnica Darka Cotiča doživelo reorganizacijo in nov razcvet. Preimenovalo se je v Društvo Simon Jenko Temnica. Sestavlja ga pet sekcij - kulturna, izobraževalna in turistična ter sekcija za šport in aktiv žena, ki je na praznovanju pripravil bogato pogostitev. 
Podžupan občine Miren – Kostanjevica Stojan Cotič je izrekel čestitke ob visokem jubileju in zaželel društvu še nadaljnjega dobrega in uspešnega dela. Iz krajev, kjer je živel in deloval pesnik Simon Jenko, je prinesel pozdrave Rudi Zevnik,  predsednik Kulturnega društva Simon Jenko Šmonca Mavčiče.
Predsednica društva Simon Jenko je podelila priznaja najzaslužnejšim članicam. Prejemnice priznanj so: Zavadlal Sonja, Trampuž Lučana, Cotič Liča in Mihelj Nemec Marjeta.

Sledil je bogat kulturni program s petjem in glasbo skupin ter posameznikov, ki so se prijazno odzvali na povabilo Društva Simon Jenko Temnica in s svojimi nastopi okrasili praznovanje visoke obletnice.

 Malo društev se lahko pohvali z več kot stoletno tradicijo. Ob praznovanju 110-letnice Društva Simon Jenko Temnica je bilo zato še toliko bolj slovesno.


 Srečka Ščuka

Oglejte si tudi