Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Prireditev ob mednarodnem dnevu miru na Cerju

Prireditev ob mednarodnem dnevu miru na Cerju, ki jo je Občina Miren-Kostanjevica že tradicionalno organizirala skupaj z Društvom Tigr in ostalimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami ter Gimnazijo Nova Gorica, je zadnjo septembrsko soboto na Cerje privabila zelo veliko obiskovalcev.  

Bogat kulturni program ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje, ki se je začel s slovesnim prihodom praporščakov, so oblikovali Orkester slovenske policije, dijaki dramsko-gledališke smeri Umetniške gimnazije Nova Gorica, oktet Sotočje, Lara Jankovič in klub mladih Tigrovcev po scenariju in režiji programa Roka Andresa. Rdeča nit programa so bile besede: mir, svoboda, bratstvo in ljubezen. Podrobneje pa je o pomenu miru na prireditvi spregovoril tudi slavnostni govornik predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

Na ogled dela likovne kolonije Junaška preteklost Primorske

Tokrat je bila prireditev obogatena še z odprtjem razstave likovne kolonije Junaška preteklost Primorske, ki jo je organiziral Teritorialni polk 1.BR iz Ajševice. Na razstavi, ki bo na ogled v tretjem nadstropju Pomnika braniteljem slovenske zemlje še do konca novembra, lahko obiskovalci občudujejo podobe in spomine na bogato junaško preteklost Primorske; od kmečkih puntov pa do slik, ki prikazujejo prizore iz 1. svetovne vojne. Največji vtis pa je na slikarje naredil stolp na Cerju, saj ga je upodobila kar tretjina udeležencev.

Dijaki so ustvarjali na temo Pravica do prihodnosti

Prireditev se je na pobudo in pod vodstvom profesorice Suzane Černe zadnja leta razširila na več dnevno dogajanje v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica, ki je tudi Unescovo središče. Že v četrtek, 22. septembra, je na Cerju potekalo srečanje dijakov in mentorjev slovenskih umetniških gimnazij likovne smeri. Naslednji dan pa se je dogajanje nadaljevalo z obeležitvijo mednarodnega dneva miru v okviru mednarodnega Unescovega projekta Meja. Geslo letošnje prireditve je bilo Pravica do prihodnosti, kjer so učenci in dijaki pod mentorstvom učiteljev Gimnazije Nova Gorica aktivno ustvarjali na temo miru. Glavni cilj projekta Meja je krepitev strpnosti v medsebojnih odnosih, posledično sprejemanje drugačnosti in iskanje oblik sodelovanja. Dijaki s sodelovanjem v projektu pridobivajo in poglabljajo znanje s področja nacionalne kulturne in naravne dediščine. Sodelovalo je približno 500 dijakov in učencev Unescovih šol iz vse Slovenije ter gostov iz Italije. Za topel in domač sprejem na Cerju pa je poskrbelo Društvo žena Miren-Orehovlje s kruhom in soljo.

Ustvarjali so v različnih delavnicah: dveh glasbenih in dveh literarnih, gibalni, literarnih delavnicah tujih jezikov (v angleškem, francoskem, nemškem, italijanskem in španskem jeziku), likovni in fotografski ter naravoslovni delavnici, kjer so najprej prisluhnili predavanju Ekološka sukcesija, kasneje na terenu pa ugotavljali smer zaraščanja in prepoznavali sedanje rastlinske združbe.

Zanimiva je bila tudi zgodovinska delavnica na temo 1. svetovne vojne. Najprej so prisluhnili predavanju Podobe vojne, potem pa se sprehodili med pomniki prve svetovne vojne.

Za najmlajše je bila najbolj zanimiva delavnica z naslovom Bombice življenja, pri kateri so otroci namesto zla sejali semena, iz katerih raste novo življenje. V veliko pomoč jim je bila naravoslovna delavnica, kjer so izdelovali katapulte, s katerimi so bombice letele daleč po kraški pokrajini.

Izdelki dijakov likovnih oddelkov iz Celja, Kopra, Ljubljane, Velenja in Nove Gorice, ki so nastali v dvodnevni delavnici, so na ogled v četrtem nadstropju Pomnika braniteljem slovenske zemlje. Po koncu prireditve pa so se obiskovalci lahko sprehodili še po okolici spomenika in uživali ob lepem razgledu in odličnem golažu s polento, ki ga je pripravila Slovenska vojska. Skupina dijakov Gimnazije Nova Gorica se je na Cerje podala peš iz Mirna.

Nevenka Vuk

 

Oglejte si tudi