Oceni objavo

Občini Miren-Kostanjevica podaljšan naziv Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo so v začetku meseca decembra ponovno podelili nazive Branju prijazna občina za leto 2023 ali jih podaljšali za nadaljnja tri leta. Naziv so podelili šestim novim občinam, štirinajstim občinam pa so ga podaljšali. Podelitve se je udeležil podžupan Zvonko Ferfolja, ki je v imenu župana prevzel priznanje. Med dogodkom so se na odru zvrstile tudi pravljičarke, ki so v različnih slovenskih narečjih recitirale kratke pravljice.

Javni natečaj Branju prijazna občina je namenjen spodbujanju bralne kulture med občani, ter izboljševanju bralne pismenosti. Občina mora za pridobitev ali podaljšanje naziva izpolnjevati določene pogoje, ki se nanašajo na zagotavljanje infrastrukture, organizacijo dogodkov in spodbujanje knjižnične dejavnosti.

V zadnjih treh letih so se v krajevni knjižnici Miren obudile Pravljične bralne urice, katere so namenjene predvsem otrokom od 4. leta dalje. Prav tako se v knjižnici občasno odvijajo tudi predstavitve knjig.

Občina Miren-Kostanjevica je v lanskem letu skupaj z ostalimi občinami podpisala pismo o nameri sofinanciranja nakupa novega Bibliobusa. Bibiliobus je knjižnica v malem, ki se na svoji posti ustavi v vsaki vasi in se tako zelo približa vaščanom, ki ne morejo obiskati krajevne ali mestne knjižnice.

Oglejte si tudi