Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

OB SVETOVNEM DNEVU ČEBEL ODSTRANJEVALI INVAZIVNE TUJERODNE RASTLINE NA CERJU

Na svetovni dan čebel, 20. maja, so se zaposleni iz Skupine Sparkasse iz vseh koncev Slovenije pripeljali na Kras, si nadeli rokavice in se skupaj z gozdarji sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije lotili puljenja raznozobega grinta, ki se je pričel razraščati na pogorišču. Gre za  invazivno tujerodno rastlino, ki je strupena za človeka in živali, saj vsebuje za jetra nevarne pirolizidinske alkaloide. Strupi prehajajo ob paši čebel tudi v med oz. ob paši živine v mleko. Na delovni akciji so očistili dobre štiri hektare veliko območje v okolici Pomnika miru na Cerju. Strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije ob tem žal opažajo, da je rastlina bolj razširjena, kot so sprva ocenjevali, in da bo potrebno k odpravi pristopiti sistematično.

Delovna akcija Skupine Sparkasse, s katero je podjetje izkazalo veliko odgovornost do okolja, se je zaključila z nepričakovano gesto dobrodelnosti – predsednik uprave Sparkasee Slovenija, Tomaž Šalamon, je predstavnici projekta Skupaj za Kras predal BON v vrednosti  30.000 evrov. Sredstva bodo nakazana Fundaciji Vrabček upanja za obnovo pogorelega Krasa.

Kot so zapisali v Skupini Sparkasse, si s svojimi projekti prizadevajo pomagati na različnih področjih in skrbeti za okolje ter vračati v okolje, saj se zavedajo, da je vsak izmed nas odgovoren in lahko pripomore k dvigu kakovosti življenja naše družbe.
"Ko je lanskega julija najhujši požar v zgodovini Slovenije uničil več kot 3.600 hektarjev goriškega in komenskega Krasa ter so v 17-dnevni bitki z ognjem na Krasu kmetje, vinogradniki, oljkarji, sadjarji, gostinski in turistični ponudniki izgubili skoraj vse, smo podprli projekt Zeleno srce Krasa in se s podpisom zaveze o dolgoročnem sodelovanju zavezali k zagonu novega življenja."

Župan občine Miren – Kostanjevica, Mauricij Humar, je ob tem dejal, da gre za dejanje, ki mu je vredno slediti z zgledom. “Veseli me, da smo iz situacije, nad katero se je zgrinjalo črno nebo, vsi skupaj izšli kot zmagovalci vrednot, kot so solidarnost, prostovoljstvo, ljubezen do narave in okolja.”

Direktorica Javnega zavoda Miren Kras,
mag. Ariana Durnik, se je udeležencem zahvalila za izvedeno čistilno akcijo in velikodušno donacijo: "Ne ostanemo pogosto brez besed. V soboto ste nas ganili. Z zneskom 30.000 evrov je Banka Sparkasse postala največji donator projekta Skupaj za Kras. Že dolgo pred tem ste nas ganili tudi z vašo srčnostjo in vztrajnostjo pri nameri konkretno pomagati prizadetemu območju Krasa z delom, kasneje pa v celotnem procesu snovanja dogodka."

Akcija je potekala v okviru Tedna gozdov 2023, ki je letos namenjen razpravi o gozdovih prihodnosti, glavna tema pa je aktivno gospodarjenje v času podnebnih sprememb za večjo odpornost gozdov. Ukrepi za preprečevanje širjenja invazivnih tujerodnih vrst bodo zagotovo prispevali k boljšemu zdravju gozda v prihodnosti.

 

Javni zavod Miren Kras

Foto: Sparkasse

Oglejte si tudi