Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

OB 20-LETNICI GALERIJE OSKAR KOGOJ NATURE DESIGN V MIRNU TUDI ODPRTJE RAZSTAVE NA CERJU

V sredo 29. maja je bil Pomnik miru na Cerju prizorišče slovesnosti ob otvoritvi razstave oblikovalca, akademika in umetnika Oskarja Kogoja, ki že dobrih 60 let premika meje svetovnega industrijskega oblikovanja. Po letih ustvarjanja ikoničnih izdelkov, ki so umestili ime nekdanje Jugoslavije in kasneje Slovenije na svetovni zemljevid umetnosti in oblikovanja, veliki mojster tokrat odpira pogled v svoje stvaritve tudi v domačem kraju, obkrožen s svojo družino in prijatelji.
V prepolni slavnostni dvorani pomnika se je odvil pogovor med Oskarjem Kogojem ter nekaj najbolj pomembnimi osebami, ki so zaznamovale njegovo življenje. Poleg družine, žene Tatjane in hčerk, Nataše in Katjuše, ki so mu skozi življenje največji navdih in podpora, so v pogovoru sodelovali tudi Uroš Aljančič, nekdanji direktor Elana; Vojka Štular, ki je kot županja zaznamovala kulturni razcvet Pirana; Peter Amalietti, pesnik, pisatelj in dolgoletni raziskovalec zgodovine Slovencev ter zagovornik slovenščine kot prajezika;  vodja marketinga v Zlatarni Celje Jure Cekuta; podjetnik, župan, predsednik Slovenske Kapitalske družbe in Slovenskega zavarovalnega združenja Miro Kaluža ter sošolec, profesor in ravnatelj Šole za oblikovanje in fotografijo iz Ljubljane Andrej Bremec. Župan Mauricij Humar je v uvodnem pozdravu izrazil zadovoljstvo in ponos ob pomembnem dogodku ter zaželel častnemu občanu še mnogo let plodnega in brezčasnega ustvarjanja. Pogovor je vodila mag. Ariana B. Suhadolnik, v.d. direktorice Javnega zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica.

 

Lotosov cvet

Oskar Kogoj je za svoje izjemno delo prejel preko 60 mednarodnih nagrad, razstavljal je na več kot 350 razstavah, njegova dela hrani preko 100 muzejev in stalnih zbirk po vsem svetu. Je večni popotnik, iskalec resnice in lepote, častilec narave, raziskovalec in kritični opazovalec.

Po obdobju uvodnih raziskovanj in eksperimentiranj se je leta 1985 vrnil h koreninam in svoj ustvarjalni model poimenoval NATURE DESIGN. Ob 20-letnici delovanja galerije v Mirnu in priložnostne razstave na Cerju je oblikoval lotosov cvet, ki ponazarja večno življenje in je prispodoba za brezpogojno ljubezen, notranji mir in zadovoljstvo v življenju.

 

Tukaj je najtežje, ampak prečudovito

Zadovoljstvo in srečo, kot temeljna elementa zdravega in polnega življenja, je v svojem sporočilu poudarila Tatjana Kogoj, žena in življenjska sopotnica velikega umetnika, ki ga vsa leta podpira in spremlja na številnih poteh v tujini in doma. Ob njenem nagovoru nihče ni ostal ravnodušen. Za vso družino Kogoj je bil to izjemno čustven večer, pa tudi ostalim obiskovalcem so tekle solze ganjenosti ob Tatjaninem preprostem, a zelo močnem zaključnem sporočilu: »Bodite srečni,« kar ni tako samoumevno. Za bolj hudomušno presenečenje je poskrbela Oskarjeva vnukinja Noemi Anaia, ki je v avtorski pesmi opisala delo in življenje v njihovi galeriji, kamor je vpeta celotna družina.

Ob zaključku je vse prisotne nagovoril tudi Oskar Kogoj. Vidno ganjen je županu izročil osebno darilo, lotosov cvet pa podaril svoji dolgoletni ljubezni Tatjani ter voditeljici in organizatorki čudovitega večera Ariani B. Suhadolnik. Priznal je, da je domače občinstvo najzahtevnejše, vendar prečudovito. Še nobena otvoritvena slovesnost od številnih po vsem svetu ni doživela tolikih čustev, kot je bilo prisotnih prav tukaj, na prvi domači razstavi. Obiskovalce je povabil na ogled razstavljenih del, med katerimi so plakati z zgodbami novih izdelkov ali serij ter nekaj najbolj prepoznavnih stvaritev, s katerimi je veliki mojster zaslovel po vsem svetu.

 

Delo doma, razsežnosti sveta

Galerijo Oskar Kogoj Nature Design v Mirnu je na pot uspešnega poslovanja pred dvajsetimi leti pospremil takratni predsednik države Milan Kučan, ki je postavil tudi temeljni kamen Pomnika miru na Cerju. Tokratno otvoritev je obogatil s pismom, v katerem je poleg zahvale Oskarju Kogoju za neprecenljiv prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetu na področju umetnosti in industrijskega designa, obudil tudi spomine na skupno pot v Izrael in Jeruzalem kot eno ključnih dejanj ohranjanja suverenosti države v najbolj kritičnih trenutkih osamosvajanja. Otvoritev razstave v Jeruzalemu je bila takrat namreč skrbno pripravljena iztočnica za sklepanje političnih zavezništev, ki so se odvila v ozadju: »Vi ste vedeli za naše želje in ste ponudili rešitev.«

Tudi zaključna zdravica  je bila obarvana priložnostno. Žlahtno kapljico so navdušenim obiskovalcem ponudili vinarji Lepa Vida, Batič, Lisjak in Borotto. Za njih je Oskar Kogoj oblikoval ikonične steklenice, ki so pripomogle k uspešnosti in prepoznavnosti vinarjev doma in na tujem.

 

Razstava 60 postaj na poti 60-letnega raziskovanja vabi na ogled do konca avgusta

Razstava, ki jo je postavil Tomi Špacapan ob pomoči Mestnega muzeja Ljubljana, bo na ogled še vse poletje, do 29. avgusta. V pomniku v Cerjanki so na voljo tudi nekateri izdelki Oskarja Kogoja, ki so odlično priložnostno darilo za prijatelje ali zgolj razvajanje svoje duše. Galerija Oskarja Kogoja v Mirnu pa v slavnostnem mesecu vabi z novo ponudbo, darili in izdelki, ki z leti pridobivajo na vrednosti.

 

Anja Brus Cigoj

 

Fotografije: Mitja Ambroželj

Oglejte si tudi