Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Revija pevskih zborov Občine Miren - Kostanjevica privabila veliko občinstvo v Kostanjevico na Krasu

Zadnjo novembrsko soboto je čez kraško ravan zadonel plemenit glas zborovske pesmi. V Kulturni dom v Kostanjevici na Krasu je pesem prinesla povezanost, radost in zapolnila še tisti najmanjši prostorček nabito polne dvorane. Predvsem pa je zapolnila naša srca in naredila uvod v praznični del leta.


Zadnjo revijo pevskih zborov je Občina Miren-Kostanjevica organizirala pred začetkom Covid-a leta 2019. Prav posebej lepo je bilo po takem premoru ponovno stopiti v dvorano, ki je bila tako polna, da so organizatorji morali prinesti dodatne klopi, pa še vedno so bila v zadnjih vrstah polna stojišča.

V uvodnem nagovoru je voditeljica programa, gospa Alenka Marušič, povzela pomen glasbe in zborovskega petja. Glasbo je opisala kot univerzalni jezik, ki ga vsak razume. Jezik s katerim lahko izražamo čustva, ki jih drugače ne bi znali izraziti in je povezava med pevcem in poslušalcem. Glas je naš najstarejši inštrument, večplasten in unikaten, glasnik povezave. Zato je petje posledično lahko znak druženja, znak sodelovanja in povezovanja. »Skupina posameznikov, ki jih druži petje, ali zbor, spontano tvorijo enotnost enako mislečih, izražajo skupna čustva ali sporočila, ki jih predajajo naprej. Je sestavni del glasbe in pomemben del družbe, ki jo povezuje v skupnost. V Sloveniji je organizirano petje v različnih pevskih zasedbah ena naših najbolj prepoznavnih značilnosti, ki nas doma in v tujini opredeljuje kot narod,« je zaključila uvodni nagovor ga. Alenka Marušič, katerega besedilo je oblikovala Katarina Kraševac.

Župan Mauricij Humar je v pozdravnem nagovoru povedal, da je Revija pevskih zborov Občine Miren-Kostanjevica praznik glasbe. Glasba sestavni del vsakega praznika, naj si bo državen, občinski ali cerkveni praznik. Glasba nas združuje in žlahti naše življenje. Ob tem je župan izrazil ponos in hvaležnost nad tem, da je v občini toliko aktivnih zborov in da si tako veliko število občank in občanov vzame čas, da bogati kulturo naših krajev. Zahvalo je podal tudi družinam, ki pevce podpirajo, in se zaradi tega kdaj odrečejo času, ki bi ga sicer preživele drugače. Ob zaključku govora je še dejal, da ga veseli, da so se zbori odzvali v takem številu in da bodo pevke in pevci imeli priložnost, da se med seboj spoznajo, povežejo in morda stkejo nove melodije, ki bodo žlahtile naš kulturni prostor.

Na reviji se je zvrstilo pet zborov iz Občine Miren-Kostanjevica in en gostujoči zbor. Prvi je na odru nastopil ženski pevski zbor ''KRAS'' Opatje selo. Trenutno ga sestavlja 15 pevk iz Opatjega sela in okoliških vasi, zbor pa vodi Aleksander Zavadlav. Nastopajo na prireditvah v okviru domačega kraja ter se udeležujejo občinskih revij in revije Primorska poje. Na tokratni občinski reviji so občinstvo uvedle v glasbeni večer s pesmijo Pozdravna, kateri sta  sledilli ruska narodna Ivuška, ter Oljke, Rožmarin in sol.

Drugi gost je bil moški pevski zbor Anton Klančič, ki soustvarja kulturno življenje že več kot 55 let. Številni nastopi na revijah in tekmovanjih so rezultat dobrega in požrtvovalnega dela tako zborovodij kot vseh pevcev, ki so se v teh letih zvrstili na odru. Zbor se je predstavil z ljudsko Od vinske trte v priredbi Matije Tomca, Moj Deklič; Petra Jereba v priredbi Mateja Petejana in še Samo milijona nas še živi (v priredbi Mateja Petejana). Zapeli so ob spremljavi Filipa Petejana na cahonu (tolkalom v obliki škatle, ki izvira iz južne Amerike) in Mateja Petejana na harmoniki.

Tretji zbor, ki se je predstavil, je bil Ženski pevski zbor Društvo žena Miren – Orehovlje. Leta 2004 so članice društva naredile pevsko sekcijo in od redno sodelujejo na kulturnih prireditvah v občini, na vseh revijah Primorska poje in na prazniku špargljev v mesecu maju. Zbor so do sedaj vodili: Matej Petejan, Miran Rustja, zadnja tri leta pa je zborovodkinja Mojca Cej. Večer so najprej popeljale Čez zelene trate, zapele uspešnico ansambla Lojzeta Slaka (Ne prižigaj luči) in nas spomnile in opomnile na lepote naše domovine. Med njihovim nastopom sta prijetno presenetila Anica Besednjak in Božo Humar s svojo plesno točko in lepoti glasov dodala še lepoto giba.

Kot četrti se je predstavil Moški pevski zbor “KRAS” Opatje selo, ki deluje pod okriljem Prosvetnega društva »Kras« v Opatjem selu, njegovi začetki pa segajo v leto 1904. Ponovno obujen zbor je leta 1969 vodil Just Marušič, sledil mu je Anton Klančič in Pavel Pahor, ki zboru dirigira že 28. sezono. Dolgoletna tradicija petja v Opatjem selu je spodbudila nastajanje novih pevskih sestavov,  ki zvesto ohranjajo svoje kulturno poslanstvo ter bogatijo mnoge prireditve doma in v bližnji okolici. Pod vodstvom zborovodje Pavla Pahorja so zapeli pesmi Mlatiči, Luba vigred se rodi in Solinar.

Kot zadnji zbor iz Občine Miren-Kostanjevica so se predstavili člani Vokalne skupine CHORUS '97 iz Mirna. Pevci te vokalne skupine prihajajo tako iz obeh strani slovensko-italijanske meje, in že šestindvajseto leto uspešno delujejo na področju poustvarjanja narodne in umetne pesmi in se udeležuje pevskih tekmovanj doma in v tujini. Na tokratni reviji so zapeli Temno noč, skladatelja Ignacija Ote, ki ga uvrščamo med vplivnejše zamejske glasbenike, ki so z glasbo ključno sooblikovali narodno zavest Slovencev, En poljub v priredbi Ambroža Čopija in ljudsko Predraga, lahko noč, ki so jo prepevali nekoč fantje v vasi Budanje. Zbor je vodil Vladimir Čadež.

Kot zadnji je nastopil gostujoči Mešani pevski zbor AmorVincit ali v prevodu Ljubezen zmaguje, ki deluje od leta 2019. Sodelujejo na raznih kulturnih dogodkih v okviru goriškega prostora in širše v Sloveniji; prav tako se aktivno družijo s pevskimi društvi iz tujine. Na repertoarju imajo širok nabor skladb slovenskih in tujih avtorjev, in skupaj s korepetitorkama Marjetko Humar Bensa in Tanjo Kragelj, izvajajo ljudske in umetne pesmi, del repertoarja pa so namenili tudi popevkam. Na tokratnem nastopu je zbor vodila dirigentka Ingrid Kragelj, zapeli pa so priredbi Stoji mi polje in Polka je ukazana, katere prve je avtor Marij Kogoj, druge pa Ubald Vrabec, ter zaključili večer s pesmijo Let the River Run (Naj teče reka). Zbor sta na tolkalih spremljala Aleš Terpin in Anže Prinčič. Za zaključek glasbenega večera nas je gostujoči zbor AmorVincit razveselil še z dodatno, četrto pesmijo z naslovom Thank you for the music (Hvala vam za glasbo).

Ob zaključku glasbenega dela dogodka je voditeljica zaključila z besedami skladatelja Vasilija Mirka, ki je nekoč dejal: »Narod, ki goji svojo pravo, preprosto in vendar globoko občuteno domačo pesem, se ne da zbrisati iz zgodovine. V pesmi se kaže njegova jasna in krepka življenjska volja.« Večer, prežet z žlahtno pesmijo, pa se je nadaljeval z zakusko in klepetom v dobri družbi.

 

 

 

Prispevek po besedilu Katarine Kraševac.

 

Oglejte si tudi