Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
1°C
JUTRI
8°C
-2°C
4848

Nova športna dvorana je odprla svoja vrata

Učenci OŠ Miren in drugi prebivalci Občine Miren - Kostanjevica smo po treh letih gradnje danes lahko vstopili v sodobno opremljeno in prostorno športno dvorano v Mirnu. S tem je občina na poseben način obeležila praznovanje občinskega praznika.

 

Najbolj so se nove športne dvorane razveseli učenci in učitelji OŠ Miren, ki so se zadnja leta, ko je potekla gradnja, morali znajti drugače, da so omogočili izvajanje športne vzgoje. Sodobno opremljena dvorana je velika približno 1430 m2, skupaj s tremi garderobami meri 1788 m2 in ima igrišča za rokomet, košarko, odbojko in badminton. Z uporabo predelnih zaves, ki dvorano razdelijo na tri prečna igrišča, bodo lahko v dvorani sočasno potekale tri različne dejavnosti. Vgrajene so izvlečne tribune, ki omogočajo do 540 sedišč, in jih je ob športnih tekmovanjih možno izvleči le delno, da se zagotovi ustrezna igralna površina na parketu.


Gradbeno-obrtniška ter instalacijska dela je izvajalo koprsko podjetje Makro 5 Gradnje in so zajemala rušitev stare telovadnice in izgradnjo nove športne dvorane ter kletnih prostorov objekta z garderobami, preko katerih je dvorana neposredno povezana s šolskimi prostori. Dvorana je tako kot šola priključena na toplovod iz podjetja Eko Les Energetike, za prezračevanje in hlajenje prostorov pa so nameščeni ventilatorski konvektorji s sistemom dveh ločenih zunanjih klimatskih enot. Notranjost športne dvorane je obdana z akustično oblogo, kar bo omogočalo organizacijo in pristno doživetje tudi kulturnih in družabnih dogodkov. Športno dvorano bodo v dopoldanskem času uporabljali učenci OŠ Miren, v popoldnevih pa bo na voljo različnim društvom in občanom. Za razporede in najem bo skrbel upravljalec, predvidoma pa bo za zunanje uporabnike na voljo od novembra dalje.

Izgradnja športne dvorane je stala približno 3,4 milijona evrov. Grajena je po standardih visoke energetske učinkovitosti in zmanjšane količine potrebne energije za njeno delovanje (skoraj nič energijska stavba –sNES), zato je občina na razpisu Eko sklada pridobila nepovratne finančne spodbude v višini 594.000 evrov. Med gradnjo II. faze je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu Republike Slovenije v proračunskem obdobju 2021/24 odobrilo še 1.193.865 evrov za financiranje I. faze.Preostala sredstva je zagotovila Občina Miren - Kostanjevica.

Župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar na odprtju ni skrival navdušenja, da je uspešno zaključen eden največjih projektov v občini. »Zahvaljujem se vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da smo v Mirnu dobili tak sodoben in velik športni objekt. Ker kot občina zasledujemo trajnostne cilje, smo tudi pri načrtovanju in gradnji dvorane sledili smernicam energetske učinkovitosti ter skušali v čim večji meri upoštevati različne predloge, da bo dvorana čim bolj uporabna. Učenci so s tem pridobili odlične pogoje za usvajanje športnih veščin, občani jo bodo lahko uporabljali za rekreacijo in družabno udejstvovanje, posebno pozornost pa smo namenili akustiki dvorane, da je ta primerna tudi za glasbene in kulturne prireditve. Verjamem, da bomo s tako infrastrukturo zanimivi tudi za organizacijo odmevnejših športnih dogodkov. Danes je torej dan, ki smo ga mnogi čakali več kot dvajset let.«

Slovesnost ob odprtju nove športne dvorane so z nastopi popestrili učenci OŠ Miren, zbrane pa so pozdravili tudi ravnateljica OŠ Miren mag. Nikolaja Munih, predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in izvajalci.

 Občinska uprava 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi