Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Nov literarni prispevek dr. Vasje Klavora

V sredo 6.10. sta se v Pomniku miru odvila in sestavila v čudovit večer dva na videz nezdružljiva dogodka: podelitev priznanj za najboljša vina v občini Miren-Kostanjevica in predstavitev dveh knjig dr. Vasje Klavora.

Gostje so takoj po slavnostni predaji priznanj vinarjem in tik pred razvajanjem brbončic, lahko nahranili duše z obujanjem spominov in odkrivanjem zanimivih segmentov zgodovine severno-primorskega prostora, ki jih je v svojih dveh novih knjigah zbral dr. Vasja Klavora.

Kirurg, politik in dolga leta poslanec v državnem zboru, se je uveljavil tudi kot zgodovinar in pisatelj. V vlogi vestnega zbiralca avtentičnih zgodb Posočja, ki ga je bolj kot katerokoli drugo slovensko pokrajino zaznamovala prva svetovna vojna, je tesno povezan s zgodbo pomnika na Cerju.

Od samega začetka je sodeloval pri snovanju sporočila, ki ga veličastna zgradba na robu Krasa ima, ohranja in nadgrajuje skozi čas. Je tudi pobudnik umestitve Španzljevega Plesa življenja in smrti med trajne umetniške zbirke v lasti Občine Miren-Kostanjevica.

Prisotne je Klavora popeljal čez dve zgodbi, povezani s polpreteklo zgodovino zahodnega roba Slovenije. V svoji 8. in 9. knjigi je zbral podobe življenja družin iz Posočja, v 20. stoletju zaznamovanega z dvema vojnama in različnimi političnimi ureditvami, ki so malega človeka prepuščale preživetju in soočanju z iskanjem identitete.

Prva zgodba Podobe razseljenega otroštva je avtobiografska in jo morda najbolj zaznamujejo besede, ki si jih je avtor izposodil pri Rilkeju: »Ko bi imel vsaj spomine. Toda kdo jih ima? Ko bi bilo tu vsaj otroštvo, a je kot zakopano. Nemara moraš postati star, da bi se lahko dokopal do vsega tega. Sam pri sebi mislim, kako dobro je biti star.«

Druga, Zlomljena krila čezsoške družine, so segmenti spomina na prezgodaj umrlega letalca Miho Klavora in s tem povezano usodo njegove družine. Začenja se z verzom iz Mihove nagrobne plošče na katoliškem pokopališču na Irgu v Sremu, kjer je pokopan: »Zlomljeno je krilo, a v spominu ostaja polet....«

Župan Mauricij Humar se je dr. Klavori zahvalil za dragocen prispevek k zbiranju, sestavljanju in ohranjanju spomina na tragedije, ki so zaznamovale ta prostor in prispevale k oblikovanju naše identitete.
»Samo z avtentičnimi zgodbami lahko zgradimo objektiven kolektivni spomin in pravi odnos do zgodovine, naših prednikov in njihovo zapuščino, na kateri je zrasla naša država. Bodimo hvaležni, da jo imamo in zavedajmo se, da je mir, ki ga živimo krhke narave.«

Avtorju so prisotni po zaključku zaželeli še veliko elana in dobrih zgodb, nato pa skupaj nazdravili, kot se je za večer spodobilo- z najboljšima občinskima vinoma, malvazijo iz kleti Bojana Trampuža in teranom iz kleti Matevža oz. Radovana Kavčiča!

Ob izvrstni glasbeni popotnici violinistk, Ane Cotič in Tine Debenjak iz Glasbenega društva Nova.

Obe knjigi, Podobe razseljenega otroštva in Zlomljena krila čezsoške družine, sta na razpolago in naprodaj v Cerjanki, trgovinici s spominki v Pomniku miru na Cerju. Naročila za dostavo po pošti sprejemamo na info@mirenkras.si

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi