Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

MESEC ŠPARGLJEVIH JEDI V KRASNI KUHNJI

Šparglji in njihova bela različica, beluši, z latinskim imenom Asparagus officinalis, veljajo že več tisoč let za eno najbolj zdravih povrtnin. Rimljani so jih cenili kot aristokratsko jed, strokovnjaki jim danes pripisujejo zdravilno moč pri odpravi številnih obolenj, znani so tudi kot afrodiziak. Sestavine v špargljih spodbujajo razstrupljevanje organizma, vse pogosteje jih najdemo celo v preparatih za nego telesa. Kuharski šefi jim v obdobju zorenja, od sredine aprila do začetka junija, namenijo velik del prostora na jedilnih listih. Tam jih je najti med predjedmi, glavnimi jedmi in celo med sladicami.

 

V petek, 5. maja 2023, tik pred začetkom Meseca špargljev v Krasni kuhnji, je Javni zavod Miren Kras organiziral neobičajno tiskovno konferenco, na kateri so imeli predstavniki medijev priložnost spoznati in se tudi samo vključiti v izbrane dele življenjskega cikla gojenih in divjih špargljev. Začeli smo na njivi in zaključili za mizo, bogato obloženo z jedmi iz špargljev, ki smo jih sami pripravili po receptih petih gostiln, vključenih v Krasno kuhnjo: Gostilne Makorič iz Orehovelj, Gostilne Kogoj iz Bilj, Gostilne Bric iz Mirna, Gostilne Štirna iz Opatjega sela in Domačije Mirka Godniča iz Nove vasi – slednja je ponudila gostoljubje nepozabni kulinarični dogodivščini.

 

Popotovanje se je pričelo  v vasi Orehovlje – zibelki vzgoje in pridelave špargljev v Vipavski dolini. Tu so šparglje gojili od nekdaj, pisni viri navajajo pričetek vzgoje špargljev na Goriškem v drugi polovici 19. stoletja. Beli šparglji, ki sicer niso samostojni kultivar, ampak taki postanejo, ker rastlino v času rodnosti grebenčijo in pokrivajo v t. i. »špargerah«, da poganjki ne vidijo sonca in posledično ne razvijejo klorofila ter tako ostanejo beli. Od tod izvira tudi kasnejše poimenovanje beluš. »Ta je bil posebno zaželen in cenjen na  italijanskem trgu, kamor so tudi moji predniki prodajali svoje pridelke,« je prisotnim predstavil Savo Silič iz Kmetije Silič, ene redkih, ki se še ukvarjajo z gojenjem belih špargljev. Velika večina pridelovalcev se je v zadnjih letih usmerila v pridelavo zelenih, saj je njihova vzgoja manj zahtevna, cenovno pa na trgu ne zaostajajo veliko za belo različico. Udeleženci so se preizkusili v nabiranju, ki je ena od bolj zahtevnih delov procesa. Vsak bel špargelj se namreč takoj, ko glavica pokuka izpod zemlje, ročno odreže, kar zahteva veliko spretnosti, da se steblo ne poškoduje in ostane primerno za trg.

 

Od domačih gojenih špargljev na rodovitnih poljih Vipavske doline smo se premaknili na Kras. Na kraški planoti se po lanskoletnem uničujočem poletnem požaru, ki je razgalil ogromne površine s kamenjem pokritih gozdnih tal, bohoti bogato rastišče divjih špargljev. Kraševci, posebej gostinci, jih zelo radi uporabijo v kulinariki za oplemenitenje tradicionalnih in sodobnih jedi.

Na Izletniški domačiji Mirka Godniča je udeležence čakal zanimiv izziv – kuhanje jedi iz špargljev po receptih zbranih v knjigi Šparglji–Beluši. Pod 33 receptov jedi iz špargljev, ki ponujajo bogat nabor predjedi, glavnih jedi in celo sladic, se je podpisalo 11 kuharskih mojstrov, med njimi tudi nosilec Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu.

Pod taktirko kuharskih mojstrov Katjuše Batistič (Gostilna Bric), Jasmine Golob (Gostilna Štirna), Darje Makorič (Gostilna Makorič) in Mirka Godniča (Izletniška domačija Mirko Godnič) se je pričela zabavna, a hkrati nadvse poučna izkušnja kuhe. Pet skupin priložnostnih »kuharskih pripravnikov« je pod skrbnim očesom pravih mojstrov skuhalo in postreglo kar 5 špargljevih krožnikov. Navdušeni nad izgledom krožnikov in še bolj nad okusi zanimivih jedi, smo se prisotni prepričali, da  se špargljem v času zorenja upravičeno namenja takšna pozornost v kulinariki.

 

Tiskovna konferenca je bila uvod v  Mesec špargljev v Krasni kuhnji, ki bo trajal od 5. maja do 5. junija.  Gostinci Miren Krasa v tem času vabijo v svoje gostilne na razvajanje brbončic.

Ponudbo jedi najdete tudi na spletni strani: https://www.mirenkras.si/mesec-spargljev-v-krasni-kuhnji.

Špargljem v poklon se bo tudi v letošnjem letu zadnji vikend v mesecu maju, 27. in 28. maja 2023, odvil tradicionalni Praznik špargljev v Orehovljah!

Vabljeni k spremljanju napovedi dogajanja na Facebook in Instagram profilu Miren Kras, ter na www.mirenkras.si.

Oglejte si tudi