V Krajevni skupnosti Vojščica vsako leto organiziramo predavanje, ki poskrbi za ozaveščanje krajanov o zdravem načinu življenja. Predavatelji so iz različnih področji. Letos smo izbrali temo Uravnotežena prehrana, v sklopu predavanj Centra za krepitev zdravja iz Nove Gorice. Predavala je g. Andreja Bavčar dipl. med. sestra inko je prinesla kovček in polno torbo rekvizitov iz avta, se mi je zdelo, da bo to malo bolj posebno predavanje. In res je bilo tako. Predavateljica nam je pojasnila, da nam želi skozi praktični del bolj logično in vizualno predstavit način prehranjevanja. Ta naj bi bil v treh do petih obrokih na dan. Vedeti moramo, da je obrok tudi kava z mlekom in predvsem vsi mali prigrizki med obroki, ki nam nevede dvigujejo kalorično vrednost, predvsem pa škodljive sladkorje, soli in maščobe. Presenečeni smo bili, ko nam je v vrečkah in steklenicah prikazala, koliko sladkorja in maščobe vsebujejo kupljeni izdelki, celo tisti, ki jih reklamirajo kot bio izdelki. Izziv nam je postavila tudi, ko nam je predlagala, da na mizi sestavimo piramido zdrave prehrane z vsemi artikli, ki jih je prinesla s seboj. Poučila nas je, da je v piramido dodana dodatna skupina s tekočino (navadna in mineralna voda in nesladkani čaji), ker je velik problem prebivalstva, premalo hidracije. Vedeti, da je s kosom pice ali dva kosa kruha zadoščena potreba po soli enega dne in da krof zadosti kalorijam za en glavni obrok je bilo tudi šokantno.
Poučila nas je tudi, naj bo naš glavni obrok na krožniku do premera 23 cm in razdeljen na tri dele. Pol krožnika za zelenjavo,(sveža, kuhana dušen ali na žaru), drugi dve polovici pa razdeljeni na četrtino, beljakovine (meso, riba, jajčna jed ali stročnice) in škrobno živilo (krompir in krompirjeve jedi, testenine in jedi iz kaš in žit), temu pa lahko dodamo še eno sadje ali napitek. Količina zaužite hrane se seveda prilagaja potrebam posameznika glede na njegovo dnevno aktivnost. Opozorila nas je naj spremljamo opise vsebnosti živil, ki jih kupujemo in tako izkoristimo možnost nakupa bolj zdravih izdelkov.
Ob zaključku nam je predavateljica razdelila kar nekaj zanimive literature s področja prehranjevanja in kartonček o vsebnosti maščob, sladkorjev in soli v 100g živila ter 100ml pijače. Istočasno nas je povabila v njihove nove prostore v Novi Gorici, da se udeležimo ali samo spoznamo še ostale programe. Predavanje, ki naj bi trajalo 1,5 ure ni bilo klasično predavanje, pač pa poučna diskusija med udeleženci in predavateljico in zaključili smo po skoraj 2,5 ure. Mislim, da smo vsi udeleženci odnesli veliko novega in potrebnega znanja, zato se g. Andreji še enkrat zares najlepše zahvaljujem, tudi za neplaniran podaljšek.
Avtorica besedila: Dora Masten