Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Vsaj ena minuta kulture na dan odžene razčlovečenje stran

Ob letošnjem praznovanju kulturnega praznika v Temnici je bil gost na dogodku znan slovenski kantavtor iz vrst dramskih igralcev Iztok Mlakar.
 Iztok Mlakar samega sebe pojmuje kot „komedijanta“, a kljub temu so bili pogovori, ki so ob kulturnem prazniku potekali na prireditvi v počastitev praznika v prostorih Šole v Temnici, resni ter so odpirali številna aktualna vprašanja kulture danes. Iztok Mlakar za spremembo tokrat ni prepeval, ampak je v pogovoru predstavljal svojo liriko ter predvsem svoje poglede na dramatiko ter kulturo.
Kot je že zadnjih šest let tradicija, je bil ustvarjalčev sogovornik dr. Oto Luthar, katerega ustanova ZRC SAZU z domačim Društvom Simon Jenko Temnica že vsa ta leta sodeluje kot soorganizator dogodka. Dvorana je bila navkljub temu, da priljubljen kantavtor ni prepeval, popolnoma zasedena in zbrani poslušalci so z zanimanjem sledili razpravi, ki se je seveda dotaknila tudi vprašanj kulture na splošno, njenega položaja v družbi in državi ter vloge umetnika v vsem tem. Vsa ta vprašanja so aktualna že od časa Prešerna dalje, odpiral jih je tudi Ivan Cankar, katerega pomembno obletnico letos praznujemo, in o njih se veliko govori še danes, vključno z vedno kritičnimi nagovori na državnih proslavah kulturnega praznika. Sogovornika, pa molče tudi občinstvo, smo se strinjali o pomembnem vplivu kulture na človeštvo. Blagodejen vpliv kulture se ne pokaže ali izgine preko noči, njegovo delovanje je počasno, a posledice, ko se sčasoma pokažejo, nepopravljive. Zato je tudi Iztok Mlakar iz svoje "malhe" poezije izvlekel trditev, ki je navedena v naslovu prispevka, da „vsaj ena minuta kulture na dan odžene razčlovečenje stran“.

Prijetnih minutk kulture pa je bilo na ta večer Slovenskega kulturnega praznika kar veliko in le upamo lahko, da bodo delovale tako blagodejno, kot zapoveduje citirana trditev. Večer se je, tako kot je prav tako že tradicija, končal z zakusko in pogovori z obiskovalci dogodka iz bližnje, pa tudi nekoliko širše okolice, ki je tokrat segla vse tja do Škofje Loke.

Oglejte si tudi