Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

JUTRI
15°C
5°C
ČE.
17°C
4°C
3306

Tradicionalni pohod prijateljstva

18. decembra v poznem nedeljskem popoldnevu  so se pohodniki zbrali pri Grabcu. Kot navadno so se ustavili poleg obnovljenega vodnjaka. V roke so vzeli bakle. Prvo je prižgal Mauricij Humar, župan  Občine Miren - Kostanjevica. In luč je zasijala med pohodniki, ki so se v veselem razpoloženju  podali na pot.

Andrej Brešan, član Kulturnega društva Stanko Vuk, je razložil, da je prvi pohod prijateljstva z baklami potekal decembra 2007. Takrat se je namreč zabrisala meja med dvema državama. Ljudje z italijanske in slovenske strani so bili znova povezani, tako kot je bilo pred davnim letom 1947.

Jubilejni 10. pohod prijateljstva, v organizaciji KS Miren in KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje, je potekal po ustaljeni progi: Grabec, Pod bregom, čajček - tokrat na večjem prostoru pri občini - čez novi most do zidanega mosta čez Vipavo, spet do občinske stavbe; ponovno so prečkali novi most, nato po sadovnjaku do Rupe in tam  zopet čez Vipavo proti Grabcu.  Tam sta pohodnike čakali topla malica in pijača. Domačinke z Grabca so  ju z nasmehom in dobro voljo delile prav vsem udeležencem.

Pohod prijateljstva je potekal v skoraj vseh zimskih razmerah: hodili so v mrzlem vremenu, v dežju, v razmeroma toplem vremenu in celo v idilično zasneženi pokrajini.  Vsakokrat, res vsakokrat  so med pohodom potekali živahni pogovori med pohodniki, tkale so se nove vezi, utrjevale znane.

Naj táko živahno pretakanje prijateljskih vezi med ljudmi z obeh strani meje traja še naprej. 

Marta Pavlin
fotografije Dean Cijan

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi