Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
23°C
4°C
JUTRI
23°C
4°C
Deli
2710

Sanjska premiera "Junakovih sanj" v Temnici

24. junija je bila kot uvod v prireditve ob prazniku KS Temnica izvedena premiera dramskega dela »Junakove sanje«, nastalega na osnovi besedila pod naslovom »Kartoteka« izpod peresa poljskega pisatelja Tadeusza Rosewitza. Pripravili so jo člani januarja letos ustanovljene amaterske dramske skupine, ki si je zaradi raznolike starosti ter krajevne pripadnosti svojih članov nadela ime »Z vseh vetrov«.

Izvirno besedilo se je s pomočjo članov dramske skupine priredilo lokalnemu narečju, uprizoritev sama pa s strani mentorice in umetniške vodje skupine Maje Blagovič možnostim uprizarjanja in sposobnostim dramskih igralcev, od katerih jih je bila večina začetnikov. A tekom trdega dela in neizprosnega piljenja so se tako tisti popolni začetniki, kot drugi z že nakaj »staža«, prelevili v prepričljive in zanosne dramske like, ki so navdušili več kot tristoglavo množico obiskovalcev, ki je na tisti nekoliko svež zgodnje poletni večer zbrala okrog odprtega podija poleg stare šole v Temnici.

Število obiskovalcev je presenetilo prav vse, saj je dogodek pritegnil tako domačine, ki so prišli v veliko večjem obsegu, kot smo jih pričakovali, kot tudi druge obiskovalce iz širšega območja Krasa in drugod. Prijetno presenečeni in zadovoljni z obiskom smo bili tako člani dramske skupine kot ostali, ki so se tako ali drugače vključili v nastajanje »projekta«.

Še bolj pa je navdušil odziv na predstavo, ki izstopa iz okvirov tradicionalnega in že videnega ter ponuja abstraktnejši, bolj zahteven pristop. A izkazalo se je, da sta tako Temnica, kot širši Kras pripravljena na sprejem drugačnih, zahtevnejših kulturnih izzivov. Junakove sanje namreč ne sledijo ustaljenim tokovom dramskih predstav amaterskih gledališč, ki gradijo na zasnovi zapleta, razpleta in (običajno) veselega zaključka, ampak ponudijo niz prizorov – fragmentov iz sanj junaka današnjega časa, izgubljenega in brezciljnega v objemu vsakdanjika med preveč skrbnimi starši in brezskrbnim, morda celo razuzdanim druženjem z ženskami. Na igriv in humoren način odpirajo vprašanja iskanja smisla posameznika, rušenja družbenih in družinskih vrednot, brezciljnosti in idejne izpraznjenosti posameznika v sodobni družbi ter še mnogo drugih aktualnih dilem. Gledalcu puščajo prostor, da sam išče vprašanja, ki se mu odpirajo.

Strahovi, da gledalci ne bodo sprejeli drugačnosti izziva, so se ob navdušenem ploskanju ob zaključnih priklonih razblinili, in družno smo se oboji, igralci in občinstvo podali na zakusko, ki jo je Društvo Simon Jenko Temnica pripravilo v dvorani objekta Šole. Krona večera je bil razrez torte velikanke s sliko članov dramske skupine.

In kaj bi ob opisanem dogajanju lahko zapisali kot povzetek?

Ustanovitev dramske skupine je v vas ter v njeno okolico vnesla kar nekaj pozitivnih momentov. Prvi je povezan z raznoliko starostno sestavo igralcev od 15 do 64 let, ki je okrepila medgeneracijsko druženje in povezovanje prebivalcev v vasi ter širše.

Snovanje amaterske dramske predstave zahteva tudi reševanje vrste drugih vzporednih vprašanj, kot so scena, osvetlitev, glasba, ipd. Tudi ob tem so se vključili sokrajani, ki so s svojim prostovoljnim delom pomagali dramski skupini, da je skoraj brez finančnih vložkov izvedla projekt. Med njimi bi izpostavila Andreja Kovačiča, ki je dolgo let realiziral scenografije v PDG Nova Gorica, ter nam je nasebično priskočil na pomoč ob izvedbi naše postavitve. Pomagal nam je tudi, da smo kot donacijo pridobili kar lep nabor sicer starih ter odpisanih, a še vedno delujočih reflektorjev iz iste gledališke hiše. Seveda verjetno ni treba posebej izpostavljati, da so pri izvedbi omenjenega aktivno pomagali tudi številni drugi člani Društva Simon Jenko Temnica.

Finančne izdatke so nam pomagali kriti številni posamezniki, ustanove in podjetja, od Občine Miren-Kostanjevica, ki nam je dodelila podporo iz sredstev za kulturno-umetniško udejstvovanje, preko KS Temnica do pokroviteljev iz vrst krajanov Temnice ter širše – vse do Ajdovščine in Mirna. Zahvaliti pa bi se želeli tudi fotografoma, ki sta prostovoljno zabeležila »na trak« nekaj najbolj atraktivnih prizorov iz predstave. To sta dolgoletni fotograf ter tudi župnik okraja g. Dominik Bizjak – Dinko ter David Cigoj, sokrajan in turistični vodnik.

Tako da lahko kot drug pozitiven moment ob premieri nedvomno napišemo tudi okrepitev sodelovanja ter solidarnosti med krajani, ne smemo pa izpustiti še mreženjskega povezovanja, ki ga je predstava z več kot 300 obiskovalci iz celotnega Krasa vzpostavila.

Sedaj igralci dramske skupine že nestrpno čakajo na prva gostovanja, v jeseni pa se bodo prijavili tudi na tekmovanja amaterskih dramskih skupin na lokalni ter vseslovenski ravni. Vez druženja in medsebojnega sodelovanja, ki jo je predstava vnesla v življenje vasi Temnica in okolice, pa ostaja živa, in upamo in verjamemo, da bo prinesla veter sprememb v smeri razcveta kulture ne le v vasi Temnica ter pripadajoči Krajevni skupnosti, ampak na celotnem področju Krasa.

Ob zaključku navajam se nekaj izjav sodelujočih v predstavi ter njenih udeležencev:

Srečka Ščuka, 53 let, članica dramske skupine »Z vseh vetrov«

"Pred pričetkom premiere je bilo nekoliko treme in strahu, da ne bomo kaj pozabili. Že po prvih korakih po odru pa sem se zavedela, da uživam, in v naslednjem trenutku je sledilo spoznanje, da uživamo vsi nastopajoči. Maja nas je odlično pripravila, Ne samo z učenjem vlog, tudi psihično. Njeno ponavljanje, da smo se zbrali zato, ker smo si tega želeli, ker nosimo v sebi željo po igranju in zato naj uživamo in še enkrat uživamo med igranjem, se je očitno usidralo v nas. Res smo uživali, to se je poznalo v sami igri in  ta naša pozitivna energije se je prenašala na obiskovalce premiere.

Naj se ob tej priliki v imenu vseh članov dramske skupine »Z vseh vetrov« zahvalim vsem obiskovalcem premierne predstave za tako velik obisk. Prijetno ste nas presenetili, razveselili in nam dali ogromno volje za delo naprej.«

Simon Beltram, 25 let, obiskovalec predstave:

"Dokaj abstraktno predstavo, ki je primerna za kultiviranega gledalca, je igralskemu ansamblu uspelo približati tudi amaterski publiki in na koncu izvabiti spontan bučen aplavz. Prepričan sem, da bo s kakovostnim delom skupini uspelo uprizoriti še marsikatero delo iz svetovne gledališke literature."

 

Jožko Čuk, 65 let, obiskovalec predstave:

"Predstava me je navdušila. Reziserki Maji je uspelo v vseh akterjih odkriti in pokazati njihove talente ter publiko napolniti z iskrivimi mislimi in veseljem."

Nataša Kolenc, 49 let, obiskovalka predstave:
"

Prva beseda, ki se mi poraja ob predstavi Junakove sanje je Presenečenje. Predstava je presenetila tako z vsebino, kot tudi s sodobnim pristopom in visoko ravnjo izvedbe, kakršne od pred kratkim sestavljene vaške gledališke skupine verjetno ni pričakoval nihče.

Z nepričakovanim se je predstava tudi začela in nas gledalce že takoj na začetku »vrgla na finto«, potegnila za sabo in nas držala v pričakovanju prav do konca. Na odru se je vse vrtelo okoli »junaka«, dovolj starega, a nedoraslega moškega, ki si predstavlja, da lahko življenje resnično živi, pa čeprav dobesedno ne vstane iz postelje. Okoli njega se je odvrtel pisan kalejdoskop oseb, dogodkov, prizorov, realističnih ali povsem domišljijskih, ki so se prelivali drug v drugega navidezno brez pravega reda.  

Predstava Junakove sanje vsekakor da več vprašanj kot odgovorov. Večina gledalcev nas je na koncu verjetno odhajala nekoliko zmedena, kar pa se je, presenetljivo, tudi izkazalo za dobro: predstava ti ne gre iz glave, terja, da o videnem razmišljaš in si odgovore na neodgovorjena vprašanja iščeš sam.

Zgodnje poletni večer s polno luno in pogledom na morje s temniškega prireditvenega prostora nam bo tako še dolgo ostal v lepem spominu. Kot tudi neverjetna transformacija naših sovaščanov – igralcev, ki so svoje vloge odigrali resnično z odliko. Čestitke in zahvala celi ekipi, z režiserko Majo Blagovič na čelu."

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi