Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

PROSLAVA OB 76. LETNICI PRIKLJUČITVE PRIMORSKE MATIČNI DOMOVINI OPATJE SELO 16.9.2023

Primorska in celotna Slovenija 15. septembra obeležujejo državi praznik Vrnitve Primorske matični domovini. Vsako leto v ta namen v počastitev organizirajo proslave po različnih primorskih krajih. Vsako peto leto pa proslavo organizira država.

Letos je organizacijo in izvedno prevzelo Združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica. Zakaj odločitev za Opatje selo? Ker je to prireditveni prostor, ki ima tradicijo različnih množičnih srečanj in zato, ker je Kras brez dvoma pokrajina, ki je na tak ali drugačen način zapisana v misli slehernega Primorca.

Povezali smo se z občino Miren Kostanjevica in Javnim zavodom Miren Kras, ki sta nam v vseh pogledih stala ob strani in pomagala. Prav tako pa so z vso prizadevnostjo k izvedbi pristopili Krajevna skupnost Opatje selo in Društvo Žbrinca. Vsem omenjenim gre naša srćna in tovariška zahvala.

Likovno podobo srečanja, ki je potekalo pod geslom Primorska za vedno je z vso vsebino in pretanjenostjo umetnika in domoljuba zasnoval akademski slikar Milovan Valič.

V prelepem sončnem vremenu se je v Opatjem selu zbralo več kot štiri tisoč obiskovalcev iz celotne Slovenije.Proslave se je udeležilo kar 115 praporščakov iz celotne Slovenije. Organizartorji smo jim, tako kot smo obljubili, ponudili pravo partizansko in domoljubno proslavo. Reržijska palica je bila v rokah priznanega igralca in režiserja, sičer prvaka SNG Nova Gorica Radoša Bolčine. Zasnoval jo je na temelju slovenske partizanske in rodoljubne zgodovine. Odločitev organizatorja, da v programu nastopijo domači umetniki je obrodila sadove. Prisluhnili smo pesmi štirih Moških pevskih zborov, Pihalnima orkestroma iz Nove Gorice in Prvačine, recitatorjem- poklicnim igralcem, pevkama Poloni Kante in Mojci Rusjan, ter mladim plesalcem Pro Dance Company. V programu sta nastopila tudi kantavtorja Drago Mislej-Mef in Iztok Mlakar.

Številne zbrane sta nagovorila Predsednica Združenja za vrednote NOB Nova Gorica Ingrid Kašca Bucik in župan občine Miren Kostanjevica Mauricij Humar.

Slavnostni govornik na prireditvi pa je bil prvi predsednik države Milan Kučan, ki je uvodoma čestital ob prazniku posevčenem dogodku,” s katerim je bil naš narod poplačan za eno od hudih krivic, ki so mu bile prizadejane v dostikrat neprijazni zgodovini.” Spomenil je na dolgo in zahtevno pot, ki je pripeljala do uresničitve Pariške mirovne pogodbe.

Dejal je, da sta italijanska in slovenska država postopoma zgradili dobre sosedske odnose, posebej po priznanju Slovenije in po podpori Sloveniji pri vstopu v EU. In nadaljeval: “A ob tem vendarle obstaja nekaj, kar poraja dvom v iskrenost političnega poudarjanja prijateljskih odnosov. To je odnos italijanske politike do dogajanj v času fašizma, med vojno in neposredno po njej. Še vedno, med drugim, veljajo ustreljeni na bazoviški gmajni uradno za teroriste, Slovenci pa za genociden narod, ki naj bi opravljal etnično čiščenje in pobijal Italijane zgolj zato, ker so bili Italijani. Doslej ni bilo nobenega opravičila za te besede, nobenega obžalovanja za storjeno zlo, niti poklona žrtvam in obžalovanja za Gramozno jamo v Ljubljani, za taborišče na Rabu, za požgane vasi in storjene zločine. Da še ni čas za to??? Čas za to jer že zdavnaj potekel.”

Srečanje v Opatjem selu je potekalo v tovariškem in prijateljskem vzdušju. Udeleženci so odhajali z občutki zanosa in odločenostjo, da bo praznik vrnitve Primorske matični domovini ostal vedno trdna vez s trpko, vendar hkrati bleščečo zgodovino primorskega in slovenskega naroda.

 

Ingrid Kašca Bucik

Združenje borcev za NOB Nova Gorica

Oglejte si tudi