Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

"Oj, ti voda žlahtna!" - prireditev ob dnevu državnosti

Na predvečer dneva državnosti je Kulturno društvo Stanko Vuk Miren – Orehovlje pripravilo prireditev na Mirenskem gradu. Letošnja tema je bila voda, kar se lepo odraža že v naslovu.

Najprej je župan Mauricij Humar izpostavil vodo kot eno najpomembnejših naravnih dobrin na svetu. Na njegove besede se je navezal slavnostni govornik, domačin dr. Branko Pavlin. Na začetku je izrazil ponos, ki ga občuti kot član suverene države Slovenije. Nekoliko se je pomudil pri pojmu demokracija, ki pomeni odgovornost. Odgovornost tudi vsakega posameznika, da prispeva k iskanju najboljših rešitev. In voda, zlasti reka Vipava, ima za Mirence in Orehovce velik pomen. Zaradi vode so tu nekoč delovali usnjarji. Od nekdaj so vodo potrebovala polja in vrtovi. A voda je tudi ogrožala ljudi s poplavami.

Občina Miren - Kostanjevica je uspela povezati vse občine in zamejstvo v porečju Vipave. Dogovorili so se za aktivno udeležbo v programu t. i. zelene infrastrukture in za program zmanjšanja poplavne ogroženosti. In sedaj so na vrsti prebivalci, da izoblikujejo lastno vizijo razvoja in življenja ob reki Vipavi.

Posebno pozornost je pri poslušalcih vzbudil odigrani prizor ob vodnjaku (igrali so: Erika Roner, Zdenka Ostrouška, Ana Kos, Marjan Marušič). Tam so se navadno zbirale ženske, ko so prišle po vodo. Seveda s poklepetale in koga »obirale« tako kot v prizorčku. In vedno je katera od žensk vedela več od drugih, na kar je bila po tiho ponosna - toda tega ne bi priznala za nič na svetu. Besedilo je napisala Mojca Dolinšek, pri režiji je pomagal tudi Božidar Tabaj iz PD Štandrež.

Nasmeh na obraz so privabili prvošolčki iz OŠ Miren, ko so zaplesali na ljudsko pesem Ob bistrem potočku je mlin. Najbrž so obiskovalci podoživljali svoja mlada leta, ko so poplesavali ob isti pesmici.

Dogajanje je popestrila tudi pripoved Marte Pavlin o tem, kako so otroci še pred 50 leti sami odhajali k reki. Tam so se naučili plavati pod budnim očesom starejših deklet. šele ko so toliko zrasli, da so kljubovali nasprotnemu toku reke, so se smeli z broda preseliti na rwošto (jez).

Nastopili so še učenci OŠ Miren: Sara Škvarč, Ivana Dungov, Adam Kos, Tobias Mezinec, Nik Fabjan, Anis Špiljak in domačini David Olivo, Marjan Marušič in Urška Marušič.

Voditeljica Sonja Cijan je poslušalce spretno vodila od pomena vode, vode v literarnih besedilih do vode kot sredstva pri najrazličnejših obredih. Moški pevski zbor Anton Klančič pod vodstvom Mateja Petejana je z ubranim petjem razjasnil marsikateri obraz. Povsem navdušili pa so ob zaključku s pesmijo Nič o politiki. Pesem pravi, da politika prinese prepir in nezadovoljstvo, zato stran z njo.

Prireditev nedaleč od reke Vipave nas je združila. Kot že tolikokrat doslej. Naj v nas še naprej  budi veselje do življenja, do druženja in do napredka.
Večer so poslušalci zaokrožili s klepetom ob prigrizku, ki so ga pripravili KS Miren in Društvo žena Miren – Orehovlje.

KD Stanko Vuk

Foto: Dean Cijan

Oglejte si tudi