Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
32°C
17°C
JUTRI
34°C
18°C

Mednarodni dan miru na Cerju – sporočilo miru v umetnosti

V razmerah sobivanja z virusm Covid-19, ko je bila večina velikih prireditev odpovedanih, je bila v soglasju med tradicionalnimi partnerji, skupino KODVOS in Občino Miren-Kostanjevica sprejeta odločitev, da se moramo bolj kot kadarkoli prej potruditi, da kolektivnih vrednot, spomina in tradicije ne odpihne »veter pozabe«.

 

In prav kljubovanje vetru pozabe je kot rdeča nit povezalo letošnjo slavnostno obeležitev Mednarodnega dneva miru, ki je v organizaciji Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij z Društvom TIGR Primosrke na čelu, Občine Miren – Kostanjevica in Turizma Miren - Kostanjevica potekala to soboto, 26.9.2020 v Pomniku miru na Cerju, na eminentni točki, ki s svojim poslanstvom ustvarja trajno vez med našimi predniki in potomci ter širi sporočilo miru na vse strani neba.

 

"Mir ima še posebno vrednoto. Kaj je mir se človeštvo zave šele ko ga ni" - Gorazd Humar, društvo TIGR Primorske. 

 

Prireditev je letos, na podlagi sprejetih vladnih ukrepov za varovanje zdravja, potekala v notranjosti Pomnika, v ožjem krogu povabljenih. Širša javnost je slovesnost lahko spremljala v živo preko Facebook in Youtube kanala Miren Kras.

 

Začetek prireditve je častno obeležil poklon praporščakov iz Zveze društev General Maister, Društva Tiger Primorske, Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov Moris ter Zveze slovenskih častnikov.

 

Osrednja tematika letošnjega praznika je bila umetnost, kot medij, ki presega ideologije, državne in jezikovne meje ter zato s sporočilom seže dlje in nagovori globlje.

 

Vrhunec prireditve, ki je sledil povzetku poslanice generalnega sekreterja ZN Antonia Guterresa, pozdravu župana Občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja, predsednika KODVOS-a dr. Tomaža Časa in predsednika Društva TIGR Primorske, Gorazda Humarja ter slavnostnemu nagovoru ministra za kulturo RS, dr. Vaska Simonitija, je bilo odkritje nove mojstrovine Rudija Španzla - Veter pozabe. Nastala je kot nadaljevanje triptiha Ples življenja in smrti, zagotovo najbolj slikovite pripovedi o tragediji 1. svetovne vojne in Soške fronte na Krasu. Umetnina pripoveduje zgodbo o ohranjanju spomina na vse zaslužne za mir v tem delu sveta, med drugim tudi generala Svetozarja Borojevića, kateremu je to delo še posebej posvečeno. 

 

»Umetnost je tista človeška iznajdba, ki najbolj neposredno priča o zgodovini, o ljudeh in njihovih dejanjih«, je za to priložnost napisal slovenski literat Ervin Fritz. In prispeval umetelno predstavitev detaljov slike, s katerimi je umetnik ponovno ustvaril edinstven prikaz tragične epopeje 1. Sv. Vojne, kot trajen poklon Generalu Svetozarju Borojevići Von Bojni, za njegov prispevek k ohranjanju meja naše države.

 

Novo umetnino, ki bo s svojim sporočilom trajno obogatila vsebine Pomnika miru sta slovesno odkrila župan Mauricij Humar in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, ki je v svojem predhodnem nagovoru posebej poudaril pomen kulture pri ohranjanju kolektivnega spomina in utrjevanju identitete naroda.

 

"Mednarodni dan miru je potreben, meje še vedno obstajajo, običajno so tiste v naših glavah najtežje premakljive, a potrebno jih bo premakniti, kajti življenje je lepo in zanj se velja potruditi" - minister za kulturo, dr. Vasko Simoniti.

 

Interpretacijo in predstavitev slike je pospremil umetnostni kritik dr. Ferdinand Šerbelj, za kulturno - glasbeno kuliso dogodka pa so poskrbeli tenorist Vladimir Čadež, igralec SNG Matija Rupel in Trobilni kvintet Orkestra slovenske policije. Dijaki umetniške gimnazije Nova Gorica so posebej za to priložnost pripravili krajši igrani film v poklon Francetu Bevku, ki ostaja na ogled v pomniku, vezno besedo pa je prispevala Nataša Nardin.

 

Ob tej priložnosti je izšla tudi nova brošura Veter pozabe, v kateri se je župan Mauricij Humar v uvodnen nagovoru zahvalil tudi vsem pokroviteljem projekta, podjetju BTC City Ljubljana, Zavarovalnici Triglav, Loteriji Slovenija, Občini Celje in Ministrstvu za kulturo RS, ki preko podpre umtenikov in umetnosti pomagajo ohranjati naše izročilo živo, kar je pogoj, da bomo naše poslanstvo ohranjanja spomina lahko uspešno opravljali tudi v prihodnje.

 

Vljudno vabljeni na ogled celotne prireditve na povezavi: 

https://www.facebook.com/mirenkras/videos/688994625047445

 

Ekipa Turizma Miren - Kostanjevica

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi