Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

KRISTIJAN RAVBAR URESNIČUJE SVOJE SANJE

Kristijan Ravbar prihaja iz Dutovelj in je, kot se za pravega Kraševca spodobi, od začetka svoje kratke dirkaške kariere član ekipe ŠD Gas Kras. Tudi v letošnjem letu bo ostal zvest svojemu preizkušenemu dirkalniku, v katerem mu bo zapiske še naprej bral njegov sokrajan Aljaž Gec. Posadka letos ne načrtuje nastopov na vseh rallyjih v koledarju državnega prvenstva Slovenije, saj bosta izbrala le določene dirke, ki so jima še posebej pri srcu. Tudi njune tekmovalne ambicije ne sodijo v sam vrh razvrstitve, ker dirkata predvsem za lastno zadovoljstvo.

To pa seveda ne pomeni, da se načrtovanja novih podvigov na hitrostnih preizkušnjah ne lotevata resno in z vso predanostjo. Kristijan je povedal, da so v ekipi z avtomobilom zadovoljni, čeprav je Citroen C2R2 max že malo v letih in v primerjavi z novejšimi dirkalniki razreda Rally4 nekonkurenčen. Z opravljenimi testiranji, med katerimi je bil tudi športni dan v vasi Sela na Krasu, so zadovoljni, čez  zimo so v ekipi opravili tudi revizijo vseh pomembnih sestavnih sklopov. Na dirkalniku vse deluje, kot mora, je razlagal z nasmehom na ustih 42 letni voznik, ki že z nestrpnostjo pričakuje prvi letošnji nastop. Ta bo na vrsti že ta konec tedna, ko se s sovoznikom Aljažem in ekipo odpravljata na 11. Rally Vipavska dolina v Ajdovščino.  V tem trenutku namreč razmišljata le o tej dirki, vse ostalo pa je še odprto. Odvisno je od finančnih sredstev in časa, ki ga bosta lahko posvetila pripravam in samemu dirkanju. Poponoma razumljivo je, da tudi pri njiju, kot pri vseh zanesenjakih, ki se ukvarjajo s tem lepim, a zahtevnim športom, želja nikoli ni bila in ni vprašljiva. V tem trenutku je zanesljivo v načrtu še nastop na gorski dirki za Evropsko prvenstvo v Ilirski Bistrici in pa na mednarodnem rallyju za Evropski rally pokal v Novi Gorici. V ekipi se zavedajo, da njihov dirkalnik ni več konkurenčen v neposrednem boju za visoke uvrstitve, a ne mečejo puške v koruzo pred začetkom. Ker gre za nepredvidljiv šport, v katerem okvare in vozniške napake pogosto krojijo vrh, čakata na svojo priložnost tudi Kristijan in Aljaž. V kolikor se bo pojavila, je ne bosta kar tako izpustila iz rok, sta razpoložena za boj povedala po zadnjem testiranju.

Sicer je oba ta šport privlačil že od nekdaj. Kristijan je želel sesti za volan dirkalnika že takrat, ko je rallyje spoznaval kot navdušen mladenič. A pravih pogojev za tako zahteven podvig ni bilo dolgo. Zato se je moral zadovoljiti z vlogo gledalca. Ker pa je bil vztrajen, si je uspel zagotoviti vsaj osnovne pogoje in letos tako pričenja svojo drugo tekmovalno sezono. Polno podporo ima že v družini, saj je njegov brat mehanik v ekipi. Prepričan je, da ni nikoli prepozno za uresničitev mladostnih sanj. Ker nima visokih tekmovalnih ambicij, saj ne pričakuje zmag, pač pa le uživanje v dirkanju, mu je to, kar ima v tem trenutku, dovolj. Mi dirkamo za lastno zadovoljstvo, je poudaril s širokim nasmehom na obrazu. Sovoznik Aljaž Gec, ki je v lanski sezoni gostoval tudi pri tujih voznikih in zapiske v dirkalnikih bral v treh različnih jezikih, ob tem ni dodal ničesar, a je bil lesk v njunih očeh zelo zgovoren. Uživajta še dolgo, fanta!

VK

Oglejte si tudi