Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Konjeniške poti: rdeča nit med Vipavsko dolino in Krasom

 

Povezovanje predstavlja ključ do uspeha pri razvoju turizma. Dobrih 10 let nazaj je Občina Renče-Vogrsko skupaj s Konjeniškim društvom Soča in Občino Miren-Kostanjevica izoblikovala idejo o povezovanju skozi Konjeniške poti. Te ne predstavljajo samo rdeče niti med sosednjima občinama ampak tudi med dvema destinacijama Vipavsko dolino in Krasom.

Urejene in skrbno označene poti predstavljajo živo traso po kateri se številni obiskovalci lahko sprehajajo, vozijo s kolesi ali skozi njo na konjskem sedlu odkrivajo skrite kotičke obeh destinacij.

Vsako leto v mesecu aprilu poteka tudi tradicionalni pohod oz. konjenica po Konjeniških poteh, ki ga organizira Konjeniško društvo Soča.

Letos že 11. leto zapored se je konjenica, ki je štela 25 konjenikov na dan, 13.4. podala na dvodnevno turo. Pohod so začeli v Bukovici, nato pot nadaljevali ob reki Vipavi skozi jedro vasi Renče, Vrtoče proti Mirnu, od koder so se povzpeli do Pomnika miru na Cerju. Javni zavod za turizem Miren-Kostanjevica je v čast prihoda konjenice postavil tudi nove priveze in tako omogočil prijaznejši in dostopnejši postanek.

Pohod so nadaljevali skozi Lokvico, Opatje Selo, Novo Vas in Vojščico ter dan zaključili v Temnici, kjer so v prostorih stare šole tudi prenočili. Naslednji dan, so se skozi Lipo povzpeli na Trstelj in se od tu nazaj spustili v Vipavsko dolino.

V sklopu Slovenije kot destinacije, ki se predstavlja s sloganom Zelena.Aktivna.Zdrava vidimo razvoj konjeniškega turizma kot veliko dodano vrednost. Obiskovalcem namreč nudi pristen stik z naravo, okolju prijazno alternativo za raziskovanje ter aktivno preživljanje prostega časa.

V bodoče si nadejamo to rdečo nit stkati in povezati tudi z ostalimi sosednjimi občinami in destinacijami. 

 

Pripravila: Anja Sedevčič

Oglejte si tudi