Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Iz Pomnika miru na Cerju poziv k človečnosti

Spoštovani,

dogodki zadnjih dni kažejo, da se človeštvo nikoli ničesar ne nauči iz lastnih napak. Ponavljamo jih skozi stoletja kot da življenje nima cene. Kapitalu in političnim interesom smo ponovno dovolili preseči to vrednoto.

Ukrajina kliče na pomoč.

Medtem ko čakamo na »zeleno mizo«, za katero se bodo pobotale sprte strani in akterji grozot trepljali po ramenih ter si čestitali za »uspeh ob ponovni vzpostavitvi miru«, sovražniki pa nazdravljali novim prijateljstvom,
Vas vabimo, da tisočem s travmo za vedno zaznamovanih nedolžnih ukrajinskih življenj, za katero ne bo nikoli nihče poravnal dolga, ponudimo nekaj utehe.

Ne z veliko retoriko, temveč s konkretnimi malimi dejanji pomoči, ki v težkih trenutkih poleg zadovoljitve osnovnih potreb, prizadetim pomenijo predvsem UPANJE. In zavedanje, da v tej neizmerni stiski niso sami.


Pripravili smo seznam slovenskih institucij, ki zbirajo pomoč za Ukrajino.
Vsak, še tako majhen prispevek šteje. Za življenja. Za svobodo. Za mir.


Veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji
Ukrajinska ambasada v Sloveniji bo finančna sredstva namenila nakupu zdravil, medicinskih pripomočkov, zaščitne vojaške opreme in streliva. Prispevke zbirajo na TRR Veleposlaništva Ukrajine SI56 028430264124681, Mivka 27, 1000 Ljubljana, Swift: LJBASI2X.

Rdeči križ Slovenije
Za vse tiste, ki želijo pomagati, je Rdeči križ Slovenije odprl sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v Ukrajini. Svoj prispevek za akcijo "Pomoč Ukrajini" lahko nakažete na:
RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
SKLIC: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X
KODA NAMENA: CHAR
ali s pomočjo QR-kode.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM (prispevate en evro) ali BEGUNCEM5 (prispevate pet evrov). Več v prispevku.

Slovenska karitas
Denarno pomoč lahko nakažete tudi Slovenski karitas:
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 870
Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini pet evrov je mogoče posredovati s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Poleg denarne pomoči pa Slovenska Karitas zbira tudi materialno pomoč: hrana, voda, higienski pripomočki in oblačila se po slovenskih regijah zbirajo v skladiščih škofijskih Karitas, v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Kontaktne številke so objavljene na spletni strani karitas.si.

Unicef
TRR: SI56 0205 9875 526
referenca: SI 00 41103
Pomagate lahko prek spletne strani www.unicef.si, pošljite SMS-sporočilo s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte deset evrov ali UNICEF5 in darujte pet evrov za pomoč otrokom.

Če želite prispevati denarno pomoč, se lahko obrnete tudi na nekaj mednarodnih organizacij.
Organizacija Razom z donacijami nakupuje in dostavlja medicinsko opremo, deli informacije in koordinira prostovoljce na terenu, fundacija Come back alive zbira neposredno pomoč ukrajinski vojski, ki trenutno potrebuje predvsem finančna sredstva in zaščitno opremo. Neprofitna organizacija Libereco družinam v Ukrajini pomaga pri evakuaciji, organizira medicinsko pomoč in ščiti civilno prebivalstvo, Voices for Children pa zagotavlja psihološko podporo ukrajinskim otrokom, ki se soočajo s travmo vojne.

Naj se ta ples življenja in smrti čim prej konča z obetom svetle prihodnosti, trajnega prijateljstva med narodi, sodelovanja, druženja, potovanj brez meja in brez strahu.

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi