Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Miren Kras v Berlinu prejel bronasto odličje

Miren Kras nagrajen na Green Destination TOP 100 Stoy Awards na ITB BERLIN 2024

 

Začetek marca je bil zaznamovan z največjim dogodkom na svetovnem turističnem parketu – borzo ITB Berlin. Na turistični borzi so se na slovenskem razstavnem prostoru predstavljale številne destinacije med njimi tudi Vipavska dolina in Kras, še posebno pa je bila letos izpostavljena tematika kulture in prihajajočega gostovanja Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica v letu 2025.

V sklopu borze se je v sredo 6. marca odvil tudi prestižen dogodek podelitev nagrad najbolj trajnostnim destinacijam na svetu – Green Destination Awards. Destinacija Miren Kras se je že peto leto zapored uvrstila med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu.

Green Destination je organizacija s sedežem na Nizozemskem, ki deluje na ocenjevanju, izgradnji kapacitet in certificiranju destinacij in podjetij, ki so zavezana trajnostnemu turizmu. Organizacija vodi globalno partnerstvo z več kot 75 partnerjev in predstavniki, ki jih sestavljajo strokovnjaki za trajnostni turizem, svetovalne agencije in neprofitne organizacije. Do danes je več kot 500 destinacij in 220 podjetij iz več kot 60 držav sodelovalo v enem od njihovih programov.

V letu 2024 pa je naša destinacija s predstavitvijo zelene prakse in projekta SKUPAJ ZA KRAS pritegnila pozornost strokovne žirije, ki jo je uvrstila med najboljših šest destinacij v kategoriji Okolje in Podnebje / Enviroment and Climate.

Ponosno sporočamo, da je destinacija Miren Kras prejela pomembno nagrado in priznanje za 3. mesto v kategoriji Okolje in podnebje in tako tudi kot edina slovenska destinacija v letu 2024 prinesla takšno pomembno odličje domov, kar je odličen pokazatelj trdega dela in predanosti naše skupnosti ter vseh deležnikov, ki so s svojim prispevkom omogočili dosego tega izjemnega rezultata.

STROKOVNO ŽIRIJO PREPRIČAL PROJEKT SKUPAJ ZA KRAS

Projekt SKUPAJ ZA KRAS je edinstven primer prizadevanj za obnovo in trajnostni razvoj destinacije po naravni katastrofi - največjem požaru v zgodovini Slovenije, ki se je zgodil v ekstremnem poletju 2022 in je prizadel kar 80 % naše zelene destinacije, ki je svojo ponudbo gradila predvsem na aktivnem turizmu na prostem v neokrnjeni naravi.

V sodelovanju treh občin (Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko, Komen), ki jih je prizadel požar, in neprofitne Fundacije Vrabček upanja, je zaživela nacionalna kampanja Skupaj za Kras, ki je bila oblikovana z namenom zbiranja donacij za obnovo pogorelega območja in vzpostavitev nove zelene pohodniške transverzale (Zeleno srce Krasa), ki bo območje v požaru prizadetih občin - tako na slovenski kot italijanski strani - povezala v nov, čezmejni izobraževalno-turistični produkt. Ta bo ozaveščal o podnebnih spremembah in spodbujal razvoj turizma na celotnem prizadetem območju. Projekt so naknadno podprle in se mu pridružile tudi Mestna občina Nova Gorica in zamejske občine Sovodnje ob Soči, Doberdob ter Devin – Nabrežina prav z željo po celostnem vključevanju območja, ki je bilo prizadeto v katastrofalnem požaru. Strokovno podporo in vsebine pa bo prispeval tudi Zavod za gozdove Slovenije, dober in ključen partner že od prvega požara v naši destinaciji, ki se je zgodil v letu 2019.

Otvoritev pohodniške poti Zeleno srce Krasa načrtujemo prav v letu 2025 v sklopu Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica in bo predstavljala tudi enega izmed temeljnih dogodkov in povezovalnih produktov na širšem čezmejnem območju.

Prejeta nagrada in priznanje predstavlja tudi potrditev, da stopamo po pravi poti. Destinacija Miren Kras si bo še naprej prizadevala za trajnostni razvoj in inovacije na področju turizma ter se zavzemala za ohranjanje naravnega in kulturnega bogastva svojega okolja.

Na tem mestu se zahvaljujemo vsem partnerjem projekta, številnim podjetjem, organizacijam, društvom, posameznikom, medijem, ki ste nas spremljali in vsak na svoj način podprli in pomagali na tej poti.

Oglejte si tudi