Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
23°C
14°C
JUTRI
23°C
10°C
4848

DRUŠTVO KERAMIKOV BILJE OB OBLETNICI OSAMOSVOJITVE PRIPRAVILO RAZSTAVO IN PRIJETNO PRESENETILO KRAJANE

Člani društva keramikov Bilje so že spomladi  razmišljali kako bi primerno obeležili 30-letnico osamosvojitve Slovenije. Da bodo pripravili razstavo izdelkov iz keramike, no ampak to je  že  ustaljena praksa, so menili. Kaj bi  še  dodali? Iznajdljivim in delovnim,  kot člani društva so,  se  je porodila ideja, da bi izdelali še keramični spominek v obliki Slovenije, ki bi ga podarili vsem gospodinjstvom v  Biljah. Zavedali so se, da jih čaka veliko dela in da je potrebno začeti z izdelavo čim prej, da  bodo spominki  nared do 24. junija ko  bo  predvidoma  prireditev v  počastitev  omenjene obletnice.  Najprej so pripravili kalup, nato pa   pridno izdelovali spominek za spominkom, približno  sto na dan, dokler jih niso izdelali 500 kolikor je  gospodinjstev v Biljah.  Delo pa je potekalo tako, da so najprej glino razvaljali in nato vanjo odtisnili pripravljen kalup. Izdelke so potem še  pregledali, dodelali, jih nekaj dni sušili in šele nato dali v peč,  Takšen    postopek je namreč potreben pri izdelavi predmetov iz keramike.

To pa  še ni bilo vse. V začetku tedna pred 24. junijem so nekateri člani društva osebno razdelili spominke, kot že  rečeno vsem gospodinjstvom v vasi, skupaj s povabilom na prireditev. Krajani so bili ob tem prijetno presenečeni in hvaležni.

»Kapo dol,« pred keramiki,  bi rekli šaljivo. Sicer pa zares pohvale vredno dejanje .

Prireditev v počastitev  obletnice  osamosvojitve je  potekala, kot  že rečeno, v četrtek 24. Junija v domu krajanov Negovan Nemec.  V krajšem programu so z domoljubnimi recitacijami nastopili učenki 5. razreda podružnične šole Bilje in članica kulturnega društva in društva keramikov. Za veselo razpoloženje pa sta poskrbela  dva mlada harmonikarja, dva Timoteja iz Bilj. Svoje misli je dodal tudi župan naše občine, med drugim pohvalil delo društva in zaželel še veliko uspehov. Razstavo je predstavila dolgoletna mentorica, gospa Marinka Kverh  takole je povedala: Razstavo ob obletnici so oblikovali:  Božidar Batistič, Marijana Peric, Helena Tomažič, Katja Nemec, Katja Pregelj, Irena Brilj, Roza Pajntar, Anica Lasič, Darja Bizjak, Ines Jamšek Pegan, Mira Fon, Cvetka Posega, Marijana Sitar, Sašo Vovk, Stana Gec in Marinka Kverh.

Prikazuje izdelke, okrašene v tehniki mocha.

Mocha efekt imenujemo tehniko okraševanja gline, kjer efekt ustvarja kemijska reakcija med svežo glino in posebej pripravljeno mešanico iz prevretega tobaka, kisa in barvila. V tej reakciji med kislino in alkalijo, nastanejo vzorci, podobni drevesom, grmom, soncem, pegam….. Tako okraševanje je lahko samostojno, lahko pa ga skombiniramo še s kako drugo tehniko.

 Z namenom predstavitve nadaljnjih projektov društva keramikov, je na prireditvi dobil besedo tudi predsednik društva, gospod Božidar Batistič. Povedal je, da načrtujejo že novo razstavo, posebej zanimiva pa je ideja, da bi s svojimi izdelki člani društva v naslednjih letih okrasili dolg zid od odcepa v vas ( pri trgovini Franel) do šole v  Biljah. Kot še pravi predsednik društva , bi s tem polepšali videz kraja ter obiskovalcem  sporočili, da so prišli v kraj z bogato tradicijo oblikovanja gline.

Uspešno in ustvarjalno delo še naprej biljenski keramiki , da bomo kot že velikokrat  doslej ,na naslednjih razstavah občudovali vaše čudovite izdelke .

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi