Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

DESTINACIJA MIREN KRAS PONOVNO MED NAJBOLJŠIMI ZELENIMI PRAKSAMI V EVROPI

ITB Berlin, eden največjih turističnih sejmov v Evropi, naj bi letos gostil podelitev najprestižnejših nagrad za trajnostne destinacije, ki s primeri dobrih praks na področju inovativnosti in upravljanja turizma pripomorejo k doseganju pomembnih dolgoročnih trajnostnih ciljev. in sicer na ravni držav, regij in otokov.

 

Sejem je bil zaradi izbruha Corona virusa sicer odpovedan, nagrade pa kljub vsemu podeljene.

 

Nosilka projekta, v katerem sodeluje 12 strokovnih mednarodnih institucij, je Fundacija Green Destinations.

 

Green Destinations je v sodelovanju z Evropskim centrom za eko in agro turizem (ECEAT) ter Obalno in morsko unijo (EUCC) razvila mednarodni sistem ocenjevanja in poročanja destinacij na področju trajnosti. Sistem je v partnerstvu z NGO-nacionalno green organizacijo GOODPLACE prevzela tudi Slovenija oz. Slovenska turistična organizacija in se pri nas izvaja pod krovno znamko Zelena shema slovenskega turizma.

 

Destinacija Miren Kras je v začetku leta 2019 po zaključku zahtevnega postopka certifikacije prejela ZLATI znak Slovenia Green Destination in se meseca oktobra na podlagi izpolnjevanja meril uvrstila med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu.

 

Uvrstitev v zeleno elito je bila podprta tudi s primeri dobrih praks posameznih destinacij.

Skupina strokovnjakov iz 12 mednarodnih organizacij, med drugim Green Destinations, Quality Coast, AEN- Asian ECOtourism network, Linkin Tourism and conservation, ECO Tourism Australia, TravelMole, je iz 50 zelenih zgodb, ki so predstavljene na spletni strani www.sustainabletop100.org, izbrala najboljše. Med njimi zelene prakse slovenskih destinacij Miren Kras, Bohinj, Maribor in Idrijo ter ponudnika Monstera Bistro iz Ljubljane.

SLOVENIJA je na podlagi rezultatov, ki so posledica aktivnosti destinacij v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, zasedla 1. mesto v kategoriji »BEST OF EUROPE 2020«.

 

Prestižna nagrada prinaša za Slovenijo in zmagovalce pravico do uporabe znaka BEST OF EUROPE 2020. V prilogi.

 

Samo priznanje pomeni za nosilce potrditev vseh preteklih prizadevanj na področju razvoja trajnostnega turizma, ki prinaša koristi tako za popotnike kot za lokalno skupnost.

 

Tu gre največja pozornost trajnostnemu managementu, ki podpira razvoj kulture, trženje ponudbe zelenih potovanj, razvoj podpornih mehanizmov za upravljanje, skrb za naravo in biodiverziteto, sodelovanje z lokalno skupnostjo, valorizacijo kulturno-zgodovinske zapuščine, upravljanje z odpadki in zniževanje ogljičnega odtisa ter uravnavanje vpliva klimatskih sprememb.

 

Destinacija Miren Kras se je med najboljše uvrstila z dvema projektoma in sicer

  1. projekt mehke mobilnosti pod sloganom Skupaj za zeleno prihodnost , ki ga je podprlo 5 Goriških občin preko nabave e-golfov in
  2. projekt uvedbe ECO maskot, Beluška in Mirke, ki sta namenjena spodbujanju okoljske odgovornosti ( prireditve brez okolju škodljive plastike , ločevanje odpadkov )in izobraževanju najmlajših na delavnicah in prireditvah.

 

Župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar je ob prejemu priznanja povedal: »Ponosni smo na prejeto priznanje, ki je rezultat premišljenih prizadevanj občine, Turizma Miren-Kostanjevica ter občanov na področju trajnostnega razvoja. Poleg pomembnega doprinosa k prepoznavnosti destinacije Miren Kras, je znak BEST OF EUROPE 2020 dodatna spodbuda, da bomo v prihodnje še bolj zavzeto skrbeli za naš dragoceni zeleni kapital ter izjemno naravno, kulturno in zgodovinsko zapuščino predali našim potomcem v enaki kondiciji.«

 

Več informacij o trajnostni naravnanosti destinacije Miren Kras je dosegljivih na spletni strani www.mirenkras.si. Sledi znaku ZLATI GREEN ali Zelena shema slovenskega turizma.

 

 

Oglejte si tudi