Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Člani DU Bilje obiskali FZ3ŽO, kozolec Toplar in Predjamski grad

Člani DU Bilje smo se dne 28. 9. 2017 udeležili 17. festivaIa za tretje življensko obdobje v Ljubljani, ki se je odvijal pod sloganom "Vsi smo ena generacija." V Cankarjevem domu smo se nekateri udeležili predavanj, drugi delavnic, spet tretji so šli po nakupih. Ogledali smo si staro mestno jedro, si ogledali Robov vodnjak, se povzpeli na grad in se sprehodili po Plečnikovi Ljubljani.
Pot nas je vodila na Belsko. V kraju Podgura smo si ogledali kozolec "Toplar", ki je dragocen spomenik ljudskega stavbarstva na Slovenskem, skupaj z razstavljeno etnološko zbirko starega kmečkega orodja in naprav, ki so jih takratni kmetje uporabljali. Med drugim so bili razstavljeni predmeti iz kuhinje naših babic, v kateri ni smela manjkati slika na platnu - zvezena v modri ali rdeči barvi z napisom "Zadnji v posteljo, prvi pokonci  pa bo vsak dan kaj dobrega v loncu". 

V tistih krajih je prd stoletji vodila "Jamborska cesta."  Sedaj je iz tistih časov ostala replika najdaljšega jamborja, ki je bil leta 1894 prepeljan iz Rakitne po Jamborski cesti do Tržaške ladjedelnice Sv. Marka. V dolžino  meri
64 m, volumen ima 12 m3 in je težak 9 ton.
Za tiste čase je bil tak prevoz pravi podvig. Iz Rakitne v Trst ga je pripeljal v 10. dneh kmet Opeka. Voz je vleklo
kar 8 parov konj.
Ta jambor je naročil slovenski ladjar Jazbec za svojo ladjo "BEECHDALE", ki je bila ena najlepših avstrijskih trgovskih jadrnic. Po Sredozemskem morju je plula  skoraj celo stoletje. Večino jamborjev je bilo namenjeno za ladjedelnice v Benetkah in Trstu.

Iz Podgure smo se odpeljali na ogled Predjamskega gradu in si pred vhodom ogledali muzej lovstva in razstavo rekvizitov iz 1. svetovne vojne iz privatne zbirke.
Da ne bi odšli domov lačni, smo se ustavili na Turistični kmetiji Hudičevec, kjer so nam prijazni domačini postregli z dobrotami iz njihove ekološke kmetije.
Domov smo se vrnili polni doživetij saj je izlet minil v prijetnem vzdušju.

Prispevek napisala: Vojka Rustja
Fotografije Cvetko Dominko in Vojka Rustja

Povezave

www.google.com

Oglejte si tudi