Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

ČENDAK IN MARKEŽIČ SE ODPRAVLJATA V ITALIJO

Prihajajoči konec tedna bo deloven tudi za člane ŠD Gas Kras. Lanska državna prvaka v rallyju Divizije 1 Marin Čendak in Jakob Markežič pričenjata svoj letošnji tekmovalni program v Italiji. Z novo ekipo in novim avtomobilom se najprej odpravljata v bližnje Dolomite, kjer bosta na Dolomiti Brenta rallyju preverila celoten paket pred začetkom resnih bojev v italijanske IRC tekmovanju, ki se bo pričelo le teden dni kasneje.

Potem, ko sta mlada Primorca lani osvojila svoj prvi naslov državnih prvakov Slovenije v najmanjši Diviziji 1 in konec leta prodala svoj tekmovalni avtomobil, sta se letos odločila za zahteven korak naprej. Tekmovala bosta v Italiji. Po nenadni odpovedi pokalnega tekmovanja Renault Clio Rally5 so v ŠD Gas Kras hitro našli nov izziv. Naši zahodni sosedi so znotraj pokalnega prvenstva IRC vpeljali tudi tekmovanje za ta francoska vozila. Čendak in Markežič sta se odločila za to serijo 4 rallyjev na različnih koncih Italije, sodelovala pa bosta z dirkalnikom slovenske ekipe IK Šport.

Pred začetkom omenjenega prvenstva pa so se v ekipi odločili preizkusiti, kako bo vse skupaj delovalo. Odločili so se za kratek, a zahteven rally v Dolomitih, severno od Trenta. Dolomiti Brenta rally v svoji drugi izvedbi ponuja  dirko, dolgo 252km, od tega odpade na 7 popolnoma asfaltnih hitrostnih preizkušenj slabih 62km. Start rallyja bo v mestu Andalo v petek, 14.04. ob 20h, takoj nato pa posadke čaka prva HP. Ostale bodo na vrsti v soboto, 15.04., ob 18.30 pa bodo prva vozila v cilju tekmovanja. Martin in Jakob, kot prava dirkača, vsekakor začneta vsako dirko z željo po zmagi, a se zavedata, kaj vse jima lahko prepreči dosego tega cilja. Vsekakor pa na prvi dirki rezultat ne bo v ospredju, je pred odhodom povedal Martin:

»Na tej prvi dirki bomo preverili, kako delujemo, saj bo za naju z Jakobom vse novo. Povsem nov je avtomobil in rally bomo izkoristili za spoznavanje njegovih lastnosti in pripravo nastavitev podvozja. Prav tako bomo preverili, kako delujemo z novo ekipo, ki je sicer zelo izkušena in se sodelovanja z IK Športom veselimo. Ne nazadnje pa je treba vedeti, da je asfaltna podlaga na italijanskih rallyjih povsem drugačna od tiste, ki smo je vajeni pri nas v Sloveniji. Zato se bomo najprej veliko učili, a hitrosti vseeno ne nameravamo zanemariti.«

Nato pa se bo že teden dni kasneje začelo zares s prvo dirko IRC prvenstva, ki bo na zahodni strani Italije, na otoku Elba. Mlada posadka ŠD Gas Kras pričakuje tam do 15 tekmecev v enakih avtomobilih in trd, neizprosen boj za vsako sekundo. Če kar takoj ne bosta v vrhu svojega razreda, ne bosta razočarana, a računata, da se bosta v drugi polovici sezone že enakovredno kosala z najhitrejšimi. Serija IRC je sestavljena iz 4 rallyjev, po Elbi bo zadnji konec tedna v maju na vrsti Rally Taro južno od Milana, v Toscani bo rally Casentino na vrsti 7. in 8. julija, zaključek sezone pa bo drugi konec tedna v novembru, ko bo na vrsti rally Schio. Poleg tega Martin Čendak in Jakob Markežič načrtujeta še nastop na Rallyju Nova Gorica v septembru, kjer se bosta predstavila tudi domačim ljubiteljem avtomobilskega športa. 

VK

Oglejte si tudi